A pollen-étel allergia szindróma a gyermekek negyedét-harmadát is érintheti, és az orális allergia szindrómán túl életveszélyes szisztémás tünetekkel is járhat.
Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemii károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége közismert.
Sokan félve tekintenek a rhinitis medicamentosá-ra, miközben az nagy biztonsággal elkerülhető, ha a nazális dekongesztánsokat előírás szerint alkalmazzák.
A nazális obstrukció szoros összefüggésben áll a rhinosinusitissel, hiszen valamennyi tényező, amely a nasalis és paranasalis nyálkahártyák duzzanatát eredményezi, infekcióra hajlamosít.
A gyermekek és serdülők körében a szerzett orrdugulás hátterében a leggyakrabban allergiás rhinitis áll, míg a veleszületett orrdugulás leggyakrabban jelentett oka az ajak- és szájpadhasadék.
A szezonális allergiás eltérések gyakori részjelensége az allergiás kötőhártya-gyulladás. A helyes diagnózis és az időben megkezdett kezelés mind a betegek életminősége, mind a szemészeti szövődmények kialakulása szempontjából kiemelt jelentőségű.
Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
Az orrpolippal járó krónikus rhinosinusitis (CRSwNP) kezelésében új utakat nyitott az EPOS 2020. A 2-es típusú gyulladással jellemezhető CRSwNP esetén a biológiai gyógyszerek alkalmazhatósága áttörést hozhat a kórkép kezelésében.
Gyermekkori elhízás, e-cigaretta, ételallergia és csigolyafejlődési rendellenesség: ezek a témák állnak az idei Egészségértés Díjat kiérdemlő kezdeményesek fókuszában.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?