15-20 éve még egészségrendeléseket képzeltem. Ma már nem vagyok ilyen naiv – nyilatkozta lapunknak dr. Bajnok László, a PTE I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai és Anyagcsere Tanszékének vezetője.
A primér endoszkópos testsúlycsökkentő eljárások közül a legelterjedtebbek a gyomor befogadóképességét csökkentő beavatkozások, mint a gyomorballonok és az endoszkópos gyomorszűkítés.
Az alapellátásban végzett palliáció a palliatív szükségletekkel rendelkező betegek azonosításával, a palliatív ellátási szemlélet alkalmazásával, valamint az ellátás megtervezésével járul hozzá a gyógyíthatatlan betegek minőségi ellátásához. A jövőben a fejlődés útját az integrált palliatív ellátás jelenti.
A Cavinton a magyar gyógyszeripar mérföldköve, a ma már Richter Gedeon Nyrt. néven ismert Kőbányai Gyógyszerárugyár originális kutatásainak legkiemelkedőbb eredménye. Az 1977-ben gyógyszerpiacra került Cavinton alapkőnek és referenciának számított és máig annak számít a cerebrális keringést befolyásoló gyógyszerek palettáján. Mi a Cavinton hatásának a titka? Milyen újdonságokra derítettek fényt az elmúlt évtizedek kutatásai?
Az asztma bronchiale és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) elkülönítése időskorban nehezebb: a két kórkép közt gyakori az átfedés, ezért a differenciáldiagnózis és a terápia fokozott odafigyelést igényel.
A geriáter olyan komplex szemlélettel rendelkezik, amelyben a bio-, pszicho-, szociális lényt readaptálni tudja – nyilatkozta lapunknak dr. Takács Katalin, a Dombóvári Szent Lukács Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának vezetője.
A sebet tisztító döglégylárva, a vérkeringést javító pióca vagy a borban és szarvasmarha-epében feloldott hagymazúzalék nem boszorkányság, írja a Qubit.
Kezelhetetlensége miatt a veleszületett gerincvelői izomsorvadás több évtizeden át „árva” betegségnek számított, azonban a betegségmódosító gyógyszerek forgalomba kerülésével a 21. század új perspektívát hozott.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?