2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Válaszúton a háziorvos: vagy ügyelet vagy praxis

Október elsejétől indult Tolna megyében az új alapellátási ügyeleti rendszer, a TEOL a háziorvosokat kérdezte az eddigi tapasztalataikról.

hirdetés

Minden praktizáló háziorvos köteles ügyeletet vállalni az új rendszerben. Akkor is, ha idős, akkor is, ha más irányú elfoglaltságai vannak. Friss a szabályozás, a változás, sokan vannak, akik még egy ügyeletet sem adtak. – Én nem vagyok ideális alany e tekintetben – mondta a TEOL-nak György Mária bonyhádi háziorvos –, mert még nem adtam ügyeletet. Már 76 éves vagyok, nyugdíj mellett dolgozom, és az elmúlt 16 évben nem ügyeltem, mert nem volt kötelező. Most viszont válaszút elé kerültem: vagy vállalok ügyeletet, vagy elvész a praxis. Úgyhogy vállaltam.

– A háziorvosok hatvan százaléka eddig egyáltalán nem ügyelt; cégek szervezték az ügyeleteket, most viszont a mentőkhöz került a feladat. A vegyes ügyeleteknél jogos kérdés, hogy a felnőtteket kezelő orvos mennyire ért a gyermekgyógyászathoz, a gyermekorvos meg a felnőttekhez, de idővel a helyükre kerülnek a dolgok. – Van, akinek jó ez az új rendszer, van, akinek a régi volt a jobb, a lakosság és az orvosok szemszögéből nézve egyaránt – mondta diplomatikusan Schranz Róbert szekszárdi háziorvos.

A koros kollégák beosztása kapcsán is megoszlanak a vélemények. De végül is az ezzel kapcsolatos visszajelzéssel sem lehet vitatkozni, miszerint aki nem tud ügyelni, az valószínűleg a praktizálásra is alkalmatlan.

– Tolnában a háziorvosok átlagéletkora hatvan év körül mozog – tájékoztat Papp Zoltán kollegális vezető háziorvos. – De aki aláírta, hogy vállalja a munkát, azt is aláírta, hogy ügyeletet is vállal. Ha az asszisztense nem megy vele, akkor mentőápolók segítenek be. Nagyon jó az együttműködésünk a mentőkkel. Én már két hatórás ügyeletet adtam, semmi negatív tapasztalatom nem volt.

(forrás: TEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!