hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vizeletteszt agresszív prosztatarák kimutatására

MPS2 néven egy olyan tesztet sikerült kifejleszteni, amely képes a prosztatarák agresszív formáinak differenciálására – ezzel sok felesleges biopszia kerülhető el.

A JAMA Oncology folyóiratban április 18-án jelent meg a University of Michigan Rogel Cancer Center kutatóinak közleménye, amelyben egy új, vizeletalapú teszt kifejlesztéséről számoltak be. Ezt a tesztet kifejezetten a prosztatarák egyik fő problémára válaszul dolgozták ki, vagyis: hogyan lehet elkülöníteni a betegség lassan progrediáló, valószínűleg nem ártalmas formáját az agresszívabb, azonnali kezelést igénylő rákos megbetegedéstől.

A MyProstateScore2.0 vagy MPS2 nevű teszt 18 különböző gént vizsgál, amelyek a magas grádusú (Grade 2 vagy magasabb) prosztatarákkal asszociálhatók. A prosztatarákos férfiak vizelet- és szövetmintáin végzett, csaknem 60 ezer gén vizsgálatát felölelő RNS-szekvenálások eredményeként a prosztatarák 54 markerét sikerült azonosítani, ezek közül 17 pedig felülexpresszált volt a magas grádusú daganatos megbetegedések között. A kutatók több teszt során sikeresen azonosították ezek asszociációját a Gleason 3+4=7, azaz 2-es grádusú (GG2) vagy annál magasabb fokozatba sorolt formákat. Ezek a daganatok nagyobb valószínűséggel növekednek és képeznek áttétet, mint a Gleason 6-ig terjedő (Grade Group 1) prosztatarákok, amelyek nem valószínű, hogy a szervezetben terjedést mutatnak vagy egyéb jelentős kedvezőtlen hatást okoznak. A mostani kutatás és a kifejlesztett teszt ott nyer értelmet, hogy a klinikai gyakorlatban a prosztatarák diagnózisok több mint egyharmada ez az alacsony fokozatú forma.

A prosztata-specifikus antigén vagy PSA teszt továbbra is a prosztatarák felismerésének záloga. A mostani MPS2 egy olyan vizeletalapú teszt továbbfejlesztett változata, amelyet ugyanez a kutatócsoport dolgozott ki közel egy évtizeddel ezelőtt, miután felfedeztek két olyan gént, amelyek fúziója prosztatarákot okoz. Ez a régebbi, egyébként ma is használt MPS teszt egyrészt a PSA-t, másrészt a TMPRSS2::ERG génfúziót és egy másik, PCA3 nevű markert is vizsgál.

“A MyProstateScore (MPS) teszt és más, jelenleg elérhető kereskedelmi tesztek még mindig nem képesek ellátni az összes kielégítetlen gyógyászati igényt. Ennek oka, hogy bár képesek voltak kimutatni a prosztatarák jelenlétét, de általában nem adtak túl jó eredményt a magas grádusú vagy klinikailag jelentős prosztatarák formák kimutatásában. Ennek az új tesztnek a célja pontosan az, hogy ezt a kielégítetlen igényt ellássa” - nyilatkozta Arul M. Chinnaiyan, a Michigan Center for Translational Pathology igazgatója, a cikk társszerzője. Korábban Chinnaiyan laboratóriuma fedezte fel a T2::ERG génfúziót, és fejlesztette ki a kezdeti MPS-tesztet.

Az új teszt kifejlesztéséhez a kutatók a már korábban is alkalmazott TMPRSS2::ERG génfúzió és PCA3 mellett az RNS-szekvenálásos vizsgálatok eredményei alapján 16 további markerrel bővítették a teszt hatókörét. Ezt követően a kutatók a csaknem 30 laboratóriumot működtető Early Detection Research Network (EDRN) hálózathoz fordultak vizeletmintákért, majd a beérkezett több mint 800 mintát vakon, az eredmények ismerete nélkül elemezték az új teszttel.  A következő lépésben az EDRN szakemberei értékelték az MPS2 eredményeit a betegnyilvántartás adataival összevetve.

Az MPS2-ről kiderült, hogy képes pontosabban meghatározni a GG2 vagy magasabb grádusú rákos megbetegedéseket. De talán még ennél is fontosabb jellemzője, hogy a GG1 formák kizárásában közel 100%-os volt a pontossága.

“Ha negatív a teszt eredménye, akkor szinte biztos, hogy a betegnek nincs agresszív prosztatarákja” – fejtette ki Chinnaiyan.

“Ez a klinikai gyakorlatban azt jelentheti, hogy az MPS2 hatékonyabban segíthet a betegeknek elkerülni a szükségtelen biopsziát. Míg a felesleges biopsziák 11%-át lehetett elkerülni pusztán a PSA-vizsgálat elvégzésével, addig az MPS2-vizsgálattal a felesleges biopsziák akár 41%-át is el lehet kerülni. Tízből négy olyan férfi, akinél a biopszia negatív lenne, alacsony kockázatú MPS2-eredményt kap, és bátran kihagyhatja a biopsziát. Ráadásul, ha egy férfinak korábban már volt biopsziája, a teszt még jobban működik”.

Előfordulhat például, hogy egy betegnél emelkedett PSA-érték miatt prosztata-biopsziát végeznek, de nem mutatnak ki rákot. A beteget idővel nyomon követik, és ha a PSA értéke emelkedik, akkor általában újabb biopsziára van szükség.

“Azoknál a férfiaknál, akiknél korábban már végeztek biopsziát, és akiknél újabb biopszia elvégzését fontolgatják, az MPS2 képes azon férfiak felét azonosítani, akiknél az ismételt biopszia negatív lenne. Ezeknek az eredményeknek óriási gyakorlati haszna lehet a betegek számára, hiszen egyetlen beteg sem mondja azt orvosának, hogy egy újabb biopsziát szeretne elvégeztetni” - összegzett John T. Wei, a cikk társszerzője.

Az MPS2 teszt jelenleg a University of Michigan spin-off cégétől, a LynxDx-től rendelhető, ez a vállalat rendelkezik az MPS2 kizárólagos forgalmazási licencével.

 

Fotó: Anna Tarazevich (pexels.com/hu-hu)
Fotó: Anna Tarazevich (pexels.com/hu-hu)

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New urine-based test improves identification of high-grade prostate cancer

Development and Validation of an 18-Gene Urine Test for High-Grade Prostate Cancer

 

Irodalmi hivatkozás:

Tosoian JJ, Zhang Y, Xiao L, et al. Development and Validation of an 18-Gene Urine Test for High-Grade Prostate Cancer. JAMA Oncol. Published online April 18, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.0455

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés