hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Ultraérzékeny teszt a mellrák kiújulásának megelőzésére

Egy úgynevezett „ultraérzékeny” teszt a mellrákos daganat DNS-ének nyomait képes még a teljes kiújulás előtt kiszűrni – írja az Index.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) kutatócsoportja 78, a korai emlőrák különböző típusaiban szenvedő páciensein végezte el a vizsgálatot. A teszt 1800 olyan mutációt keres a vérben, amelyeket a rákos sejtek bocsátanak ki, ez az úgynevezett keringő tumor-DNS-t (ctDNS) – írja az Index.

A teszt 11 nőnél találta meg ezt a ctDNS-t, náluk visszatért a rák. A többieknél viszont nem újult ki a betegség.

A vérmintákat a diagnózis felállításakor, majd a műtét és a kemoterápia után is megvizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat a következő egy évben háromhavonta, majd a következő öt évben hathavonta megismételték. A vérvizsgálat átlagosan 15 hónappal azelőtt mutatta ki a rákot, hogy a tünetek láthatóvá váltak volna a mammográfia, a CT vagy egyéb diagnosztikai eszközök felvételein.

Isaac Garcia-Murillas, a Institute of Cancer Research vezető kutatója elmondta, hogy az emlőrákos sejtek a műtét és más kezelések után is a szervezetben maradhatnak, de ezekből a sejtekből olyan kevés lehet, hogy a kontrollvizsgálatokon nem mutathatóak ki. Az ultraérzékeny vérvizsgálatok jobb lehetőséget kínálhatnak azon betegek hosszú távú nyomon követésére, akiknél a rák visszatérésének kockázata magas – tette hozzá a kutató.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés