hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tíz különböző ráktípust képes kimutatni

Kutatók egy csoportja olyan vértesztet dolgozott ki, amely már a tumor kialakulása előtt is képes tíz különböző ráktípust kimutatni – írja az IFLScience a alapján a 24.hu.

Eric Klein, a csapat tagja a Telegraph-nak azt nyilatkozta, a vérvizsgálati módszerrel az orvosok már a korai fázisban azonosíthatják a betegséget, ezzel pedig jelentősen könnyebbé válhat a rák kezelése.

Az úgynevezett folyékony biopsziás technikával a rákos sejtektől származó DNS-nyomokat keresik a vérben. Napjainkban egyre több kutatócsapat foglalkozik hasonló eljárások létrehozásával. Az új módszer különlegessége, hogy már a tünetek kialakulása előtt is használható. Ha a fejlesztés az elkövetkező kísérleteken jól szerepel, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) öt éven belül el is kezdheti használni.

Az eljárást eddig több mint 1600 alanyon próbálták ki. A teszttel 80 százalékos pontossággal sikerült kimutatni a hasnyálmirigy-, a petefészek-, a máj- és az epehólyagrákot.A limfóma és a mielóma esetében a megbízhatóság 77 és 73 százalék volt, míg a bélrákot 66, a tüdőrákot 59, a fejet és a nyakat érintő daganatokat pedig 56 százalékos precizitással azonosították, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés