hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Traumaérzékeny nőgyógyászat hajléktalan nőknek

A hajléktalan nők kétharmada nem jár nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, mert többségük bántalmazott, fél és bizalmatlan, írja a Népszava.

Más módon figyelünk rájuk, mint egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálatkor. Így nem csak a kórtörténetüket, hanem közbeszúrt félmondatokból az életútjukat is megismerjük. Volt, akit a múlt héten összevertek, egy másiknak kést szegeztek a torkához. Ami nekik normális, azzal én küzdök, összeszorul a szívem – mesélte Clease Piroska, aki a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) hajléktalan nőknek létrehozott traumaérzékeny nőgyógyászatán asszisztensként dolgozik.

Noha a főváros intézményéről van szó, magát a rendelőt pályázati pénzekből és adományokból hívták életre. A rendelő fél évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a legkiszolgáltatottabb élethelyzetben lévők számára. Egy hagyományos szakellátáshoz képest itt a dolgozók figyelnek arra – és a rendelő, illetve a hozzá tartozó, tudatosan megtervezett tér is ezt a célt szolgálja –, hogy biztonságot, védelmet sugározzon az oda érkező, traumatizált nőknek.

Az ötlet 2018-ban született meg, egy saját ügyfélkörünkben végzett kutatás nyomán – mesélte lapunknak Fehér Boróka, a BMSZKI nőügyekre specializálódott munkatársa. – Azt gondoltuk, hogy nőket kérdezünk például gyerekekről, párkapcsolatról, egészségről. A felmérés egyik eredménye, hogy a megkérdezettek kétharmada a kérdezést megelőző két évben nem járt nőgyógyászati vizsgálaton. – Ezzel körülbelül egy időben futott egy erasmusos projektünk, ahol egy francia szervezeten keresztül találkoztunk egy hajléktalan nőkre specializálódott doktornővel. Ez a két esemény vezetett odáig, hogy megszületett bennünk a rendelő ötlete. A Budapest Bike Maffia pedig felújította, majd anyagilag is támogatta a rendelőt”.

Így indultak az előkészületek, Clease Piroska a BMSZKI szállóit járta, hogy csoportos beszélgetés keretében bővítse a nők ismereteit saját testükről és a női egészségről. Ezen túl cél volt, hogy találkozzanak, megismerkedhessenek valakivel, aki a rendelőben dolgozik.

– Ezek a nők élethelyzetükből adódóan nehezebben beszélnek, foglalkoznak a különböző női témákkal. Szinte mindenkit bántalmaztak már valamilyen formában, a szexuális erőszaktól a méltatlan bánásmódig számtalan traumát átéltek. Ez végtelenül bizalmatlanná tette őket, több olyan nő is volt köztük, akik a 20-25 évvel ezelőtti szülés óta nem jártak nőgyógyásznál. Ezekkel a beszélgetésekkel az is célunk volt, hogy ezt a bizalmatlanságot oldjuk kicsit, megismerkedjünk egymással, hogy később a rendelőbe is eljöjjenek – emlékezett vissza a szülésznő végzettségű Clease Piroska.

A különleges rendelőben a Népszava járt.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés