2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Sohasem késő!

November 19-e a COPD világnapja és idén 20-a a „Ne gyújts rá” világnap – emlékeztet közös írásában a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke és az Országos Egészségfejlesztési Dohányzás Fókuszpont vezetője.

A két világnap két összetartozó fogalomra, a dohányzás ellenes küzdelemre és a dohányzás okozta betegségekre, közülük is az egyik legtöbb embert érintő betegségre, a COPD-re hívja fel a figyelmet.

A COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), a fulladással, köhögéssel és fáradékonysággal járó idült légúti megbetegedés valódi népbetegség a fejlett országokban. Magyarországon mintegy hétszázezer embert érint. Sokan nem is tudnak a betegségükről, azt gondolják, hogy az ötvenes éveik tájékán megjelenő tünetek a korral járnak. Pedig, ha idejében fedezik fel a betegséget, akkor eredményesebben lehet kezelni.

Sohasem késő! – ez a nemzetközi COPD világnap szlogenje. Sohasem késő elmenni panaszainkkal a szakorvoshoz, de sohasem késő leszokni a dohányzásról betegként sem! Sohasem késő az egészségeseknek segíteni a betegeknek a gyógykezelésben, a mozgásban, a dohányzás abbahagyásában!

A COPD legfőbb kiváltó oka a dohányzás. A betegek 80%-a dohányzik, vagy dohányzott, míg a dohányosok 20%-a lesz COPD-s beteg valamikor élete során. A dohányzás abbahagyása a már kialakult betegségnél is nagyon fontos. Ez a sikeres gyógykezelés legfontosabb eleme. Ma már országszerte több mint száz tüdőgondozóban várják erre kiképzett szakemberek a leszokni vágyókat.

A leszokás lehet egyéni, de lehet csoportos is. Lehet gyógyszermentes és erős nikotinfüggőség esetén lehet farmakoterápiás, gyógyszerrel támogatott. Azoknak a dohányosoknak, akik nem szeretnének elmenni egy szakorvosi rendelőbe, rendelkezésére áll a telefonos leszokás-támogatás lehetősége. A 06-80-44-20-44 ingyenes zöld szám hívását követően lehetőség nyílik arra, hogy képzett szakemberrel beszélje meg a hívó a leszokás lehetőségeit és a szakember rendszeresen felhívja és segítsen a leszokásban.

A COPD leghatékonyabb gyógymódja: a dohányzás mentesség – a korszerű és folyamatos gyógyszeres terápia – az állapothoz igazított rendszeres mozgás.

Nemzetközi adatokat is figyelembe véve a COPD-s betegek mintegy harmada, a súlyosabb esetek kerülnek felfedezésre, s akiknél kórismézték a betegséget azoknak is csupán a fele-harmada használja előírásszerűen a gyógyszereit, 40 százalékuk pedig a felismert betegsége ellenére tovább dohányzik. Ilyen adatokat ismerünk Magyarországon is. A tüdőgyógyászati szakma célkitűzése, hogy ismerjük fel a betegek nagyobb arányát, legalább 50%-át, 60%-uk használja rendszeresen a gyógyszereit és 3% alá csökkenjen a dohányzó COPD-s betegek aránya.

A dohányzás tiltása a közforgalmú helyeken egyértelműen sikertörténet Magyarországon. A közvélemény kutatási adatok, a törvény betartását ellenőrző hatóság adatai alapján is megállapítható, hogy az intézkedés magas támogatottsága a bevezetést követő két évben sem csökkent. Magyarországon az intézkedés bevezetését követő években a dohányosok népességen belüli arányában és a cigarettafogyasztásban jelentős csökkenés mutatkozott. Összességében elmondható, hogy 2013-ban a felnőtt lakosságon belül kevesebben dohányoztak és kevesebb dohányterméket fogyasztottak. A dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében egy év alatt több, mint 8%-kal csökkent. A zártkörű helyeken a dohányzás teljes tiltásának a gazdasági hatásai is kedvezőek, sem a vendéglátóiparban dolgozók száma, sem a vendéglátóhelyek száma, sem a vendéglátásból származó bevételek nem csökkentek. A WHO támogatásával „Dohányfüstmentes Magyarország” címmel az OEFI Dohányzás Fókuszpont esettanulmányt készített a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának hatásvizsgálatáról, mely angol nyelven már elérhető.

Az esettanulmány célja bemutatni azokat a dohányzás visszaszorítását hatásosan elősegítő intézkedéseket, melyek az elmúlt években kerültek bevezetésre és ilyen rövid időn belül ennyinek a bevezetése egyedülállónak számít a WHO FCTC Részes Felei és az Európai Unió tagállamai között is.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Intézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke
a szerző cikkei

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Dohányzás Fókuszpont vezetője
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.