hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Sohasem késő!

November 19-e a COPD világnapja és idén 20-a a „Ne gyújts rá” világnap – emlékeztet közös írásában a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke és az Országos Egészségfejlesztési Dohányzás Fókuszpont vezetője.

A két világnap két összetartozó fogalomra, a dohányzás ellenes küzdelemre és a dohányzás okozta betegségekre, közülük is az egyik legtöbb embert érintő betegségre, a COPD-re hívja fel a figyelmet.

A COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), a fulladással, köhögéssel és fáradékonysággal járó idült légúti megbetegedés valódi népbetegség a fejlett országokban. Magyarországon mintegy hétszázezer embert érint. Sokan nem is tudnak a betegségükről, azt gondolják, hogy az ötvenes éveik tájékán megjelenő tünetek a korral járnak. Pedig, ha idejében fedezik fel a betegséget, akkor eredményesebben lehet kezelni.

Sohasem késő! – ez a nemzetközi COPD világnap szlogenje. Sohasem késő elmenni panaszainkkal a szakorvoshoz, de sohasem késő leszokni a dohányzásról betegként sem! Sohasem késő az egészségeseknek segíteni a betegeknek a gyógykezelésben, a mozgásban, a dohányzás abbahagyásában!

A COPD legfőbb kiváltó oka a dohányzás. A betegek 80%-a dohányzik, vagy dohányzott, míg a dohányosok 20%-a lesz COPD-s beteg valamikor élete során. A dohányzás abbahagyása a már kialakult betegségnél is nagyon fontos. Ez a sikeres gyógykezelés legfontosabb eleme. Ma már országszerte több mint száz tüdőgondozóban várják erre kiképzett szakemberek a leszokni vágyókat.

A leszokás lehet egyéni, de lehet csoportos is. Lehet gyógyszermentes és erős nikotinfüggőség esetén lehet farmakoterápiás, gyógyszerrel támogatott. Azoknak a dohányosoknak, akik nem szeretnének elmenni egy szakorvosi rendelőbe, rendelkezésére áll a telefonos leszokás-támogatás lehetősége. A 06-80-44-20-44 ingyenes zöld szám hívását követően lehetőség nyílik arra, hogy képzett szakemberrel beszélje meg a hívó a leszokás lehetőségeit és a szakember rendszeresen felhívja és segítsen a leszokásban.

A COPD leghatékonyabb gyógymódja: a dohányzás mentesség – a korszerű és folyamatos gyógyszeres terápia – az állapothoz igazított rendszeres mozgás.

Nemzetközi adatokat is figyelembe véve a COPD-s betegek mintegy harmada, a súlyosabb esetek kerülnek felfedezésre, s akiknél kórismézték a betegséget azoknak is csupán a fele-harmada használja előírásszerűen a gyógyszereit, 40 százalékuk pedig a felismert betegsége ellenére tovább dohányzik. Ilyen adatokat ismerünk Magyarországon is. A tüdőgyógyászati szakma célkitűzése, hogy ismerjük fel a betegek nagyobb arányát, legalább 50%-át, 60%-uk használja rendszeresen a gyógyszereit és 3% alá csökkenjen a dohányzó COPD-s betegek aránya.

A dohányzás tiltása a közforgalmú helyeken egyértelműen sikertörténet Magyarországon. A közvélemény kutatási adatok, a törvény betartását ellenőrző hatóság adatai alapján is megállapítható, hogy az intézkedés magas támogatottsága a bevezetést követő két évben sem csökkent. Magyarországon az intézkedés bevezetését követő években a dohányosok népességen belüli arányában és a cigarettafogyasztásban jelentős csökkenés mutatkozott. Összességében elmondható, hogy 2013-ban a felnőtt lakosságon belül kevesebben dohányoztak és kevesebb dohányterméket fogyasztottak. A dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében egy év alatt több, mint 8%-kal csökkent. A zártkörű helyeken a dohányzás teljes tiltásának a gazdasági hatásai is kedvezőek, sem a vendéglátóiparban dolgozók száma, sem a vendéglátóhelyek száma, sem a vendéglátásból származó bevételek nem csökkentek. A WHO támogatásával „Dohányfüstmentes Magyarország” címmel az OEFI Dohányzás Fókuszpont esettanulmányt készített a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának hatásvizsgálatáról, mely angol nyelven már elérhető.

Az esettanulmány célja bemutatni azokat a dohányzás visszaszorítását hatásosan elősegítő intézkedéseket, melyek az elmúlt években kerültek bevezetésre és ilyen rövid időn belül ennyinek a bevezetése egyedülállónak számít a WHO FCTC Részes Felei és az Európai Unió tagállamai között is.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Intézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke
a szerző cikkei

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Dohányzás Fókuszpont vezetője
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés