hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

Mérlegelni kell a H1N1 vakcina esetleges kockázatát

Sokan aggódnak amiatt, hogy biztonságos-e a H1N1 vakcina. Dr. Jennifer Ashton a Guillain-Barré szindrómáról (GBS), egy rítka neurológiai betegségről beszélt a CBS-nek, amelyet influenza oltóanyag is okozhat, igaz nagyon ritkán: százezer-egymillió oltásra esik egy GBS.

A GBS a vegetatív, a mozgató és az érzőidegeket védő ideghüvelyt támadja meg. Az ideghüvely pusztulása miatt az idegek működése károsodik. Gyakran fertőzést vagy oltást követően alakul ki. Ennek alapján sokan autoimmun eredetű betegségnek tartják. Fő tünetei: szimmetrikus izomgyengeség és érzészavar először az alsó, majd a felső végtagon; a betegség előrehaladtával légzésbénulás következhet be; a vegetatív idegek érintettségekor vérnyomásingadozás és szívritmuszavar jelentkezik. A betegek mintegy 80 százaléka pár héten belül teljesen meggyógyul, másokban részlegesen helyreállnak a funkciók, azonban az érintettek 2–3 százaléka nem éli túl a betegséget.

1976-ban az Egyesült Államokban influenzajárvány tört ki, és attól tartottak, hogy az 1918-as influenzajárvány tért vissza, amelynek világszerte 50 millióan estek áldozatul. Ezért széles körű oltási kampányt szerveztek: 40 millió amerikai kapott oltást. Közülük 500 személyben lépett fel a Guillain-Barré szindróma, és 25-en nem élték túl.

„Ez az arány nem haladja meg az általános népességben oltás nélkül is várható arányt, sőt valamivel még kisebb is annál”  – mondta Ashton a CBS News-nak. „Mégis, az érintettek és rokonaik számára természetesen lesújtó volt a betegség, és az oltásnak tudták be.”

Ashton szerint mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kér-e majd védőoltást – mérlegelni kell a döntés előnyeit és kockázatát. A helyes döntéshez azt is tudni kell, hogy az új infuenzában körülbelül 1000 ember közül egy hal meg.

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés