hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Májtranszplantációban is jubilál a Semmelweis Egyetem

Elvégezték az ezredik beteg májtranszplantációját a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, ahol az országban egyedüliként, lassan 25 éve végeznek ilyen beavatkozást.

Mérföldkőnek nevezte a májcirrózisos, 61 éves nőbeteg életét megmentő májátültetést az ezredik beavatkozás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Merkely Béla professzor, a 250 éves Semmelweis Egyetem rektora. A beteg jól van, már a sebészeti osztályon lábadozik. A jubileumok sorát gyarapítja, hogy az első ilyen beavatkozást csaknem 25 éve végezték el a klinikán.  A tavalyi év rekord teljesítményt mutat a hazai transzplantációs aktivitásban: az 505 átültetésből 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek el, több mint 160 vesét, 80-nál több májat és körülbelül 60 szívet ültettek át. Az idei évben is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások – emelte ki a rektor, arra is utalva, szívátültetésben Európa második legnagyobb centrumának számít a hazai, míg vese- és májátültetésben a 4-5. helyet foglaljuk el. A cél Merkely Béla szerint, hogy minden szolid szerv transzplantációja esetén öt éven belül dobogós helyet érjen el Magyarország, egy esetében pedig szerezze meg az első helyet.

Kóbori László professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója utalt rá, nem véletlen, hogy a transzplantációról szóló előadások slide-jain rendre az űrhajózáshoz hasonlítják a szervátültetést. Nem one man show-ról van szó ugyanis: egy-egy beavatkozás mögött körülbelül száz szakember, orvos és szakdolgozó összehangolt munkája áll, s az egyetemen az új betegek mellett több mint 3800 korábban transzplantáltat is gondoznak. Mint az igazgató jelezte, a továbbiakban az élő donoros, valamint a gyermekek transzplantációjának továbbfejlesztése a cél, a Split programban egy cadaverből származó máj egyik felét gyermek(ek)be, a másikat felnőttbe ültetik.

A rendezvényen részt vett Bódis József, a már fenntartónak számító Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, aki egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy a Semmelweis 21 program hozzájárulhat az egyetem kutatási, oktatási és klinikai betegellátási tevékenységének további fejlesztéséhez. Az egyetem rangsorokban való szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a nagyvonalú tervek és fejlesztések nyomán joggal vetődhet fel az az igény, hogy a TOP 100-ba, szakmai rangsorok esetén a TOP 5-be kerüljön az egyetem.

Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, a Semmelweis Egyetem klinikáin zajló transzplantációs tevékenység egy innovatív és eredményes országos hálózatba illeszkedik, amelynek sikereihez nagyban hozzájárul, hogy 2013-ban Magyarország csatlakozott a nyolc európai országot tömörítő Eurotransplanthoz. Az államtitkár jelezte, hogy a szaktárca nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre is, idén ősszel ezért például megtörténhet az összes egészségügyi dolgozó Hepatitis C szűrése. Mivel a Hepatitis C fertőzés a májtranszplantáció egyik fő indikációja, a csaknem százezer szűrréssel reményeik szerint csökkenthetik majd azon betegek számát, akik a későbbiekben májátültetésre szorulnának.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés