2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Májtranszplantációban is jubilál a Semmelweis Egyetem

Elvégezték az ezredik beteg májtranszplantációját a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, ahol az országban egyedüliként, lassan 25 éve végeznek ilyen beavatkozást.

Mérföldkőnek nevezte a májcirrózisos, 61 éves nőbeteg életét megmentő májátültetést az ezredik beavatkozás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Merkely Béla professzor, a 250 éves Semmelweis Egyetem rektora. A beteg jól van, már a sebészeti osztályon lábadozik. A jubileumok sorát gyarapítja, hogy az első ilyen beavatkozást csaknem 25 éve végezték el a klinikán.  A tavalyi év rekord teljesítményt mutat a hazai transzplantációs aktivitásban: az 505 átültetésből 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek el, több mint 160 vesét, 80-nál több májat és körülbelül 60 szívet ültettek át. Az idei évben is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások – emelte ki a rektor, arra is utalva, szívátültetésben Európa második legnagyobb centrumának számít a hazai, míg vese- és májátültetésben a 4-5. helyet foglaljuk el. A cél Merkely Béla szerint, hogy minden szolid szerv transzplantációja esetén öt éven belül dobogós helyet érjen el Magyarország, egy esetében pedig szerezze meg az első helyet.

Kóbori László professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója utalt rá, nem véletlen, hogy a transzplantációról szóló előadások slide-jain rendre az űrhajózáshoz hasonlítják a szervátültetést. Nem one man show-ról van szó ugyanis: egy-egy beavatkozás mögött körülbelül száz szakember, orvos és szakdolgozó összehangolt munkája áll, s az egyetemen az új betegek mellett több mint 3800 korábban transzplantáltat is gondoznak. Mint az igazgató jelezte, a továbbiakban az élő donoros, valamint a gyermekek transzplantációjának továbbfejlesztése a cél, a Split programban egy cadaverből származó máj egyik felét gyermek(ek)be, a másikat felnőttbe ültetik.

A rendezvényen részt vett Bódis József, a már fenntartónak számító Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, aki egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy a Semmelweis 21 program hozzájárulhat az egyetem kutatási, oktatási és klinikai betegellátási tevékenységének további fejlesztéséhez. Az egyetem rangsorokban való szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a nagyvonalú tervek és fejlesztések nyomán joggal vetődhet fel az az igény, hogy a TOP 100-ba, szakmai rangsorok esetén a TOP 5-be kerüljön az egyetem.

Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, a Semmelweis Egyetem klinikáin zajló transzplantációs tevékenység egy innovatív és eredményes országos hálózatba illeszkedik, amelynek sikereihez nagyban hozzájárul, hogy 2013-ban Magyarország csatlakozott a nyolc európai országot tömörítő Eurotransplanthoz. Az államtitkár jelezte, hogy a szaktárca nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre is, idén ősszel ezért például megtörténhet az összes egészségügyi dolgozó Hepatitis C szűrése. Mivel a Hepatitis C fertőzés a májtranszplantáció egyik fő indikációja, a csaknem százezer szűrréssel reményeik szerint csökkenthetik majd azon betegek számát, akik a későbbiekben májátültetésre szorulnának.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.