hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Gyógyítás

Magyar orvosok utaznak Haitira

Orvosokkal és mentőkutyákkal csütörtökön indul útnak a földrengés sújtotta Haitira a Magyar Református Szeretetszolgálat.
Közleményük szerint a kiutazó csoport két orvosból, egy segítőből és három mentőkutyából áll. A mentőcsapat – INSARAG minősítésű szakemberek, a Pest megyei kutatócsoport tagjai – a Haitin bekövetkezett 7-es erősségű földrengés sebesültjeit részesíti ellátásban, illetve mentőkutyákkal további túlélők után kutatnak. A csoport tíz napot tölt a katasztrófa sújtotta területen, vélhetően a fővárosban, Port au Prince-ben. Az ENSZ-szel kötött megállapodás értelmében oda küldik az orvosokat és mentőkutyákat, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre.
 
A Magyar Vöröskereszt, csatlakozva a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok világméretű adománygyűjtő kampányához, közös segélyakciót hirdet a Haitit ért földrengés áldozatainak megsegítéséért. Az adományokat a segélyszervezet a mentési munkálatok finanszírozására, a lakosság élelmezésének és gyógyszerellátásának stabilizálására, támogatására fordítja.
 
Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi képviseletének székházában is. A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet - közölte szerdán a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezret.
 

Az amerikai hatóságok törölték a járatokat, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapata nem tudott elindulni csütörtök reggel Haitibe - közölte Gilicze Réka szóvivő az MTI-vel.

 A szóvivő tájékoztatása szerint most azon dolgoznak, hogy minél előbb megoldják a kijutást a katasztrófa sújtotta országba. Mint hozzátette, az Egyesült Államok korlátozta a repülőgépforgalmat, csak néhány gépet engednek felszállni. A csoport ezért nem az Egyesült Államokon, hanem Franciaországon keresztül próbál bejutni Haitibe.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés