hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Kombinált teszt HIV és TBC kimutatására

Néhány csepp vérből nemcsak a kórokozók jelenléte mutatható ki, hanem a vírus- és baktériumterhelés is meghatározható egy új kombinált teszt segítségével, írja az OTSZ.

A teszt a vérben lévő HIV- és TBC-antigéneket veszi célba, és tömegspektrometriás módszert használ a vírus- és baktériumterhelés kimutatására. A teszt egyik fontos érdeme az is, hogy kvantitatív mérési módszerénél fogva lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a kezelés során nyomon kövessék a HIV és a TBC szintjét a betegben, így gyorsan be tudnak avatkozni, ha egy adott kezelés nem válik be.

“Nem lehet egyszerre kezelni a két betegséget. Ki kell választani, hogy melyiket kezeljük először: a HIV-et vagy a TBC-t” - magyarázta Hu. “Ha először a HIV-et kezeljük, akkor felerősíthetjük a TBC baktériumterhelését.”

Ezt az állapotot, amikor az egyik betegség kezelése a másik betegség kiújulását okozza, immunrekonstitúciós gyulladásos szindrómának (IRIS; immune reconstitution inflammatory syndrome) nevezik. Az az előny, hogy a teszt képes gyorsan eredményt hozni, itt is jelentkezik: az orvosok hamarabb észrevehetik az IRIS tüneteit, és a beteg kezelési tervét a jobb kimenetel érdekében mielőbb képesek lehetnek megváltoztatni, amennyiben szükséges, írja az OTSZ.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés