hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Izomerő csökkenés és demencia

Idősekben az izomerő csökkenése a kognitív képességek várható romlására figyelmeztethet, így az időben alkalmazott preventív módszerekkel csökkenthető a demencia kockázata, írja az OTSZ Online.

Az öregedés során testünk veszít izomtömegéből. A folyamat a 30-as 40-es éveinkben kezdődik, 50 éves korunkra izomzatunk körülbelül 10%-át veszítjük el, 50 és 70 éves kor között pedig izomerőnk további 30%-kal csökken.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatói bizonyítékokat találtak arra, hogy idősekben az izomerő csökkenése jelezheti a demencia kialakulását. A Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a markolat erejének mérését, valamint a Timed Up and Go (TUG) tesztet használták az izomerő mérésére.

Dr. Marc Sim és munkatársai az izomműködés és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták, mivel a jelenlegi adatok arra utalnak, hogy szoros kapcsolat van a fizikai kapacitás (beleértve az izomtömeget) és a kognitív egészség között. A vizsgálatban résztvevők izomműködésének elemzésére a fogáserőt és a TUG teszteket választották, mivel ezek egyszerűek és könnyen végrehajthatók, és jelenleg Ausztráliában a szarkopénia (progresszív, és generalizált izomtömeg- és izomerővesztés) diagnosztizálásának javasolt funkcionális tesztjei.

A markolat erőssége és a TUG teszt gyors és olcsó, alkalmazása szűrőeszközként szolgálva segítheti a klinikusokat a leginkább veszélyeztetett személyek azonosításában, és lehetővé teszi az elsődleges prevenciós stratégiák (testmozgás, táplálkozás) hangsúlyozását. Probléma ugyanis, hogy a demencia kockázatának közösségi szintű szűrésére ritkán kerül sor. „Nagyon erős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a tesztek előre jelezhetik az idősebb populációkban előforduló káros kimeneteleket: eleséseket, töréseket, CVD-t, halálozást, és kb. 3 perc alatt elvégezhetőek.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés