2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés
hirdetés

Gyomor pacemaker segíti a fogyást

Patrick Hetzner mindent kipróbált: diétákat, testmozgást, de semmi nem segített, csak nem sikerült lefogynia. Öt hónapja egy új módszerrel kísérletezik, egy gyomor pacemakerrel, amely csökkenti az étvágyat. Mióta beültették a pacemakert, a 20 éves müncheni postás több mint 10 kg-ot adott le eredeti, 104 kg-os testsúlyából.

Hetzner egy klinikai vizsgálat keretében jutott hozzá az eszközhöz. A gyomor pacemakert a múlt hónapban engedélyezték Nagy-Britanniában, és azóta kapható az Európai Unióban. Kissé hasonlóan működik, mint a szív pacemaker: egy szenzorból és egy stimulátorból áll, amelyeket beültetnek a gyomorba.

A stimulátor elektromos ingereket bocsát ki, ezzel „becsapva” a gyomrot és az agyat – az ingerlés hatására ugyanis teltségérzet alakul ki, a személy úgy érzi, hogy teleette magát. Mint Heztner elmondta, az ingerlés néhány perccel azután kezdődik, hogy nekifogott az evésnek vagy az ivásnak, és ezért csak mintegy feleannyit eszik, mint amennyit korábban szokott. Az ingerlés folytán a személy enyhe nyomást vagy csiklandozó érzést érezhet a gyomrában, azonban ezek nem kellemetlenek.

Az amerikai Intrapace cég által gyártott pacemakert eddig mintegy 65 személybe ültették be, és ezek fele viselte legalább egy évig az eszközt. Ők testsúlyuk kb. 20 százalékát adták le, és nem híztak vissza.

Ismert, hogy az étvágyat részben a gyomor felől érkező idegimpulzusok szabályozzák – a gyomor pacemaker ebbe a kommunikációs rendszerbe avatkozik be, azt az üzenetet közvetítve az agynak, hogy a gyomor már viszonylag kis mennyiségű étel elfogyasztása után is tele van.

Dr. Stephen Bloom, a londoni Imperial College kövérség szakértője azonban úgy véli, hogy hosszú távon nem fog működni az eszköz: szerinte az emberek hozzászoknak majd az elektromos ingerekhez, és ezek ellenére tovább fognak enni. Más szakértők, például dr. Stephan Rossner, a svéd Karolinska Egyetemi Kórház professzora szerint az a baj ezekkel az eszközökkel, hogy nem azt a problémát célozzák meg, ami miatt az emberek sokat esznek. „Azt feltételezik, hogy az emberek racionálisan viselkednek, és azért esznek, mert éhesek. Valójában nagyon sok elhízott személy azért eszik túl sokat, mert depressziós, mert nem tud aludni éjszaka vagy mert senkivel nem él szexuális életet. Akármit is tesznek ilyenkor a gyomrukba, teljesen mindegy, hiszen nem az éhség, hanem más tényezők késztetik őket evésre” – mondta dr. Rossner.

Bár ezek az ellenvetések kétségtelenül tartalmaznak igazságot, az eddigi klinikai eredmények bíztatók. A többi szóbajövő sebészi eljárásnak, a gyomor bypass műtétnek vagy a gyomorgyűrűzésnek jelentős mellékhatásaik lehetnek. Az ilyen beavatkozáson átesett embereknek kevesebbet kell enniük, és főleg zsírszegény ételeket, mivel a nagyobb mennyiségekhez a gyomruk nem tud alkalmazkodni, nem tudja feldolgozni. Ha mégis túl sokat esznek, émelyegnek, hánynak vagy egyéb tüneteik lesznek.

A gyomor pacemakert laparoszkóposan ültetik be a gyomorba, és a vele kapcsolatos leggyakoribb mellékhatás a fertőzés – azonban ez sem gyakoribb, mint a fenti gyomorműtétek esetében. Az eszközhöz szükséges elemek öt évig nem merülnek le, ezért a beteg maga döntheti el, hogy hosszú távon akarja-e viselni a pacemakert vagy csak átmeneti mankóként használja.

Az eszköz Nagy-Britanniában mintegy 24 000 dollárba kerül. A gyártó cég az EU-n belül először Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban szeretné bevezetni alkalmazását a fogyasztó kórházi osztályokon és szakrendeléseken. Amint több adat gyűlik össze, az USA-ban is engedélyeztetni akarják – azt remélik, hogy 2014-re ez is sikerül.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Associated Press)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.