hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Elhízott kamaszokban a gyomorműtét hatásosabb, mint a fogyókúra és a mozgás

Azok a súlyosan elhízott kamaszok, akiken gyomorszűkítő műtétet végeztek, és emiatt csak keveset tudtak enni, sokkal többet fogytak és az egyéb egészségügyi előnyök is jelentősebbek voltak náluk, mint amit gyökeres életmódváltoztatással, fogyókúrával, mozgással el lehetett érni – jelentették be kedden ausztrál kutatók.
A gyomorműtét lényege, hogy egy szűkítő gyűrűt helyeznek a gyomor felső részére, és mivel evéskor a gyűrű fölötti gyomorrész hamar megtelik, a beteg teltségérzetet érez már kis adag étel elfogyasztása után is, sőt, nem is tud többet enni. A kutatók a műtét Lap-Band nevű változatát alkalmazták, amelyet az Allergan Inc. dolgozott ki.
 
„Vizsgálatunkban a gyomorgyűrű nagyon hatásosnak bizonyult, jelentősen és tartósan csökkentette az elhízást és javította az egészségi állapotot” – mondta dr. Paul O'Brien, a melbourne-i Monash Egyetem munkatársa. Kutatócsoportjának közleménye a Journal of the American Medical Association-ban jelent meg, és eredményeiről a Reuters is beszámolt.
 
A gyomorszűkítő műtét egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, és hatásosságával és biztonságával sok vizsgálat foglalkozott már, azonban sokkal kevesebb adat van a kamaszokra és a gyermekekre vonatkozóan (Magyarországon kiskorúaknál nem engedélyezik ezt a műtétet, legfeljebb egészen kivételes körülmények esetén. A szerk.)
 
A vizsgálatban 50, 14–18 éves tinédzser vett részt, akiknek testtömegindexe (body mass index, BMI [a kg-ban kifejezett testtömeg és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének hányadosa]) 35 felett volt, azaz valamennyien súlyosan elhízottak voltak. Közülük 25-be gyomorgyűrűt helyeztek be, a másik 25 beteg pedig egy intenzív súlycsökkentő programban vett részt.
 
Két év alatt a gyomorgyűrűs csoport tagjai átlagosan testsúlyuk 28,3 százalékát adták le, és túlsúlyuk 78,8 százalékától szabadultak meg. A másik csoport eredményei ehhez képest elkeserítőek voltak: testsúlyuk átlagosan 3,1 százalékkal csökkent, és túlsúlyuk csak 13,2 százalékkal lett kevesebb.
 
A műtét másik fontos előnyös hatása a metabolikus szindróma gyakoriságának csökkenésében mutatkozott meg. A műtét, illetve a súlycsökkentő program előtt a gyomorgyűrűs csoport 36 százalékának, a másik csoport 40 százalékának volt metabolikus szindrómája. Két év elteltével a műtéten átesett kamaszok egyikének sem volt már metabolikus szindrómája, de a másik csoportban is majdnem a felére, 22 százalékra csökkent a szindróma gyakorisága.
 
Dr. Edward Livingston, a Journal of the American Medical Association egyik szerkesztője a közleményhez írt kommentárjában üdvözölte, hogy a tanulmány konkrét bizonyítékokat szolgáltat a műtét hasznosságáról, mivel a korábbi vizsgálatok minősége általában nem megfelelő, és emiatt nem dönthető el, hogy javasolható-e a gyomorgyűrű alkalmazása a kamaszoknál.

 
Gyomorgyűrű
  A gyomorgyűrűt sokan igen drasztikus megoldásnak tartják, azonban tény, hogy a végleges súlyvesztés egyik legbiztosabb módszere. Alkalmazása csupán bizonyos feltételek mellett lehetséges: a műtét csak orvosi javaslatra történhet meg, továbbá csak akkor, ha a páciens testtömeg-indexe 40 fölött van, legalább öt éve kórosan elhízott, hosszú ideje sikertelenül próbálkozik fogyókúrával, a túlsúly mértéke pedig igen erősen kockáztatja egészségi állapotát.
A csupán fél-másfél órát igénylő műtét során egy szilikon-alapanyagú, légpárnás karikát helyeznek a gyomorra apró bemetszések, illetve laparoszkópiás eljárás segítségével - a karika, vagyis a gyűrű egy kisebb, illetve egy nagyobb részre osztja fel a gyomrot. Mivel a kisebb rész található felül, a gyomorgyűrű viselése rákényszerít a gyökeres életmódváltásra, ugyanis nem lehetséges és igen veszélyes is mellette nagyobb mennyiségű ételt elfogyasztani. Ha ugyanis nem figyelsz, és túl sokat eszel, vagy nem rágod meg alaposan az ételt, az rendkívüli módon irritálhatja a gyomrot.
A kellemetlenségekért cserébe azonban hetente egy kilót is leadhatsz, ami egy év alatt több mint 50 kiló súlyvesztést is eredményezhet. A karikához egy apró, bőr alá ültetett beállító tartály is tartozik, mellyel a folyamatos kontroll során szabályozzák, milyen szűk legyen a gyűrű. Jó hír, hogy a gyomorgyűrű alkalmazásának költségei 2009 februárjától csaknem a felére csökkentek: az ár körülbelül 450 ezer forint, melynek 80%-át bizonyos feltételek megléte mellett az OEP is támogatja. A módszert Dr. Bende János honosította meg Magyarországon. Ha kapcsolatba akarsz lépni vele, kattints ide!
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés