hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Elérhetetlen egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

A 24.hu szerint hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz.

Bizonytalan végű hiány – ez a mondat aggasztja a leginkább azokat a kórházi dolgozókat, akik megkeresték a 24.hu-t, hogy jelezzék, hiány alakult ki az egyik altatáshoz használt injekcióból. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek, a „bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra. Injekciót kapnak a kábítószer-használók is, akiknek – bekerülve a kórházi ellátásba – az elvonási tünetek enyhítésére adagolnak Fentanylt.

A gyógyszerhatóság helyett egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett. A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet: a Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a forráshiánnyal küzdő és adósságban úszó kórházak, amelyeknek fizetniük kell a többletköltséget, közli a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés