hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Bemutatókat szervez a Magyar Vöröskereszt

Bemutatókat szervez a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete több elsősegélynyújtó vizsgapontján, mert október elsejétől megváltozik a jogosítványhoz kötött elsősegélynyújtó vizsga és a teljes újraélesztési folyamatot számon kérik.
Ez azt jelenti, hogy nemcsak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk azoknak, akik jogosítványt kívánnak szerezni. A Magyar Vöröskereszt közleményében hangsúlyozta: bár ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, várható, hogy a képzés jelenlegi helyzete miatt október 1-jétől sok vizsgázó felkészültsége nem lesz elegendő a követelményeknek, ezért tartanak bemutatót szeptember 28-án 14 órától Budapest több helyszínén is.

Az egészségügyi szervezet tájékoztatása szerint az elsősegély-nyújtás képességében hazánk sereghajtónak számít az Európai Unióban. Hozzátették, hogy Magyarországon nincsen központi kötelező elsősegélynyújtási képzés, a jogosítvány megszerzéséhez csak egy vizsgán kell részt venni, de arra nincsen szabály, hogy előtte milyen tananyagot és milyen módszerrel kell megtanulni.

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatásában Nyugat-Európa a dobogós, ott a népesség döntő többsége részesül elsősegély-képzésben. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket. Ezzel szemben Magyarországon a lakosság mindössze 0,3 százaléka kap megfelelő szintű és színvonalú elsősegélyképzést.

Kitértek arra is, hogy a betegségek mellett a közlekedési balesetek és a hirtelen szívhalál okozza a legtöbb halálesetet, elsősegélynyújtással pedig legtöbben akkor találkoznak, amikor a jogosítványukat akarják megszerezni, de – mint fogalmaztak – hiába a kötelező vizsga, az ismeretek készségszinten nem maradnak meg a vizsgázóban.

Kardos István, a budapesti Vöröskereszt igazgatója a közlemény szerint szemléletváltást sürget, mert úgy látja: a legnagyobb problémát az okozza, hogy a jogosítvány megszerzéséhez nem szükséges egy egységes kötelező képzés elvégzése, a követelmény mindösszesen a vizsga.

„Még az sem számít, hogy a vizsgázó hol szerezte meg az ismereteit, egy autós gyorstalpalón, könyvekből, vagy otthon a szülőktől, így nem a segítségnyújtás válik fontossá, hanem maga a vizsga” – idézi a közlemény Kardos Istvánt. A Vöröskereszt ezért egy egységes megadott szakmai előírásoknak megfelelő, gyakorlatorientált kötelező képzés előírását szorgalmazza a jogalkotónál, a jogszabály megszületéséig pedig megpróbálják felhívni a közvélemény figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára – áll a Vöröskereszt közleményében.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés