hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Az osteoporosis kezelésének hiányosságai és eltérései Európában

Az Archives of Osteoporosis c. lapban most megjelent tanulmány szerint az osteoporosis tömeges előfordulása ellenére Európa számos országában nem megfelelő a betegség ellátása, a kezelések csak esetlegesek, írja az OTSZ Online.

A tanulmányban az osteoporosisos megbetegedések alapvető kérdéseit tekintették át az Európai Unió 27 országában, valamint az Egyesült Királyságban és Svájcban (EU27+2). Négy tényezőt vettek figyelembe: a betegség előfordulását, a vezérelveket, a kezelést és az egészségügy részvételének arányát.

Az osteoporosis az egyik legnagyobb egészségügyi probléma Európában, ahol évente kb. 4 millió csonttörést okoz és több mint 200 000, a betegséggel összefüggésbe hozható halálozásért felelős. Az osteoporosis miatti egészségügyi költségek évente mintegy 56 milliárd Euróra tehetők.  A tanulmány a 2010-ben az International Osteoporosis Foundation (IOF) által létrehozott SCOPE vizsgálat (Scorecard for Osteoporosis in Europe) frissen megjelent eredményeire támaszkodik.

A SCOPE eredményei és az ország-specifikus beszámolók

  • 2010 és 2019 között abszolút mértékben leginkább Németországban, Olaszországban és az Egysült Királyságban nőtt az osteoporotikus nők aránya. 2034-re ezekben az országokban számíthatnak a legtöbb porotikus csonttörésre.
  • Az összes országot tekintve a csípőtörés valószínűsége az 50 év fölötti nőknél 15%, de országonként jelentősen változó: pl. Romániában 7,0%, míg Svédországban 25,1%.
  • Egy osteoporotikus csonttörések Svájcban 403 –, Dániában 251 –, Svédországban 230 –és Németországban 167 – Euróba kerülnek az adott ország minden egyes lakosának.
  • Az európai államok közel 60%-ában van egy millió lakosonként a minimálisnak tekinthető 11 DEXA készülék. 2010 és 2019 között csak 5%-kal növekedett a DEXA készülékek száma, miközben ugyanezen időszak alatt 17%-kal nőtt a porotikus csonttörések száma.
  • A 2010 és 2019 közötti időszakban 27%-ról 44%-ra emelkedett azon országok számra, ahol teljesen megtérítik az osteoporotikus töréssel járó költségeket. 15 országban korlátozták, vagy részben korlátozták a költségek megtérítését, legjelentősebben Belgiumban, Görögországban, és a Cseh Köztársaságban.
  • A FRAX segítségével meghatározható törési kockázat – kivéve Ciprus, Lettország, Luxemburg és Szlovénia kivételével minden országban elérhető. Szlovéniából használták legtöbbször online az eszközt (egy millió lakosonként 41,894-szer, a UK modell segítségével), míg a legkevesebbszer Bulgáriában (egy millió lakosonként csak 49-szer).
  • A „treatment gap” (azon nők aránya, akiknek szüksége lenne kezelésre, de mégsem részesülnek benne) Európában átlagosan 71% volt, legrosszabb Bulgáriában: 87%, és Észtországban 84% volt, míg írországban (32%), Dániában (43%) és Görögországban (43%) ennél jóval alacsonyabb volt.
  • A csípőtörés után 48 órán belül végzett műtét szignifikánsan csökkenti a halálozást, és jelentősen növeli a normál életbe való visszatérés lehetőségét. Mégis, 48 órán túli beavatkozás volt megfigyelhető 29 európai ország közül 5-ben: Ciprus, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés