hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az immunterápia mellékhatásai: letölthető útmutató

Megjelent az Immunterápia mellékhatásai című betegtájékoztató füzet: az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) kiadványa magyar nyelven a Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában látott napvilágot.

Immunterápia hatásai és mellékhatásai: mire készüljenek a daganatos betegek? A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában magyarul is megjelent az Európai Klinikai Onkológiai Társaság betegeknek készült, szabadon letölthető útmutatója az immunterápia mellékhatásainak csökkentéséről. Mivel az immunterápiák hatásmechanizmusa gyökeresen eltér a kemoterápiák vagy a molekulárisan célzott onkológiai kezelések működésétől, a jellemző mellékhatások is különböznek.

 A kemoterápiákkal ellentétben, amelyeknek közvetlenül a ráksejtek elpusztítása a feladatuk, az immunterápiák azt célozzák, hogy a daganatellenes immunválasz felerősödjön, ezáltal a szervezet felismerje és eltávolítsa a ráksejteket, hatékonyabban küzdhessen a daganattal. Az immunterápia nem teszi idejétmúlttá a kemoterápiát,
sőt gyakori, hogy a daganatellenes kezeléseket kombinációban alkalmazzák, mert azok más-más támadásponton lehetnek hatásosak a rák ellen. Az immunterápiákkal számos betegségtípusban javultak a betegek kilátásai, ám ezek sem univerzális kezelések, csak személyre szabottan lehet dönteni arról, hogy adott betegnél, adott stádiumban és az aktuális állapotban várható-e előny az alkalmazásuktól.

– Az immunrendszer általában jól védekezik a szervezetben kialakuló daganatsejtekkel szemben, ám előfordul, hogy a ráksejtek kibújnak az ellenőrzés alól, és azok a sejtvonalak kezdenek el szaporodni, amelyek képesek az immunrendszer működését akadályozni, az immunválaszt elnyomni – magyarázta a Gyógyulj Velünk Egyesület
kiadványbemutató online betegtájékoztató fórumán dr. Szekanecz Éva, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának adjunktusa. Hangsúlyozta: az immunterápiák mellékhatásai az immunrendszer túlműködéséből erednek. Ezek leggyakrabban olyan autoimmun gyulladásos folyamatok, amelyek gyakorlatilag bármely szervet – a tüdőt, a bélrendszert, a májat, a vesét, a szívet, a szemet, az ízületeket – érinthetik. Súlyos mellékhatások ritkán alakulnak ki, ám ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a betegek és a hozzátartozók is tisztában legyenek azzal, hogy milyen tünetekre kell figyelni és akár soron kívüli orvosi kontrollt kérni. Ebben nyújt segítséget az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) nemzetközi betegtájékoztató kiadványának magyar kiadása, amelyet a Gyógyulj Velünk Egyesület az MSD támogatása révén első kiadásban 2000 nyomtatott példányban bocsát országszerte ingyenesen a betegek rendelkezésére.

A Gyógyulj Velünk Egyesület által magyarul kiadott ESMO Immunterápiák mellékhatásai betegtájékoztató kiadvány PDF formátumban INNEN TÖLTHETŐ LE:

A Gyógyulj Velünk Egyesület és a Rákgyógyítás.hu szervezésében online betegtájékoztató fórumot szerveztek: dr. Szekanecz Éva, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikáján az immunterápia mellékhatásait menedzselő munkacsoport vezetője tartott áttekintő előadást, majd megválaszolta a betegek konkrét élethelyzetekre vonatkozó kérdéseit is.

 A videót ITT nézheti meg.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés