hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Új fázisához ért az „Éljen 140/90 alatt!” program

A „Törődés Napja"

Harmadik szakaszába ért a 2005-ben az „Érd el!” szlogen jegyében indított, majd 2007-ben a „Tartsd fenn!” jelszó szellemében folytatott országos program. Az idei elv az „Előzd meg!” a szövődményekre – elsősorban a cukorbetegségre, az érszűkületre, a vesebajokra – vonatkozik.

A Magyar Hipertónia Társaság (MHT) és a Magyar Kardiológusok Társasága együttműködve hívják fel a lakosság és a szakemberek figyelmét a fokozott törődésre, és a programon belül elindítják a „Törődés Napja” elnevezésű eseménysorozatot, amelynek célja, hogy minden hónapban más és más társbetegségre, illetve kockázati tényezőre irányítsa rá a figyelmet. A helyi szív-, vese- és cukorbeteg-szervezetekkel együttműködve ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukor vizsgálatra várják az érdeklődőket, akik felvilágosító előadásokat is meghallgathatnak az esemény helyszínén. Az érintetteket tanácsadó füzettel és a szív- és érrendszeri tanácsokkal is ellátják a program aktivistái és a szakszemélyzet.
„Szinte népmozgalom nagyságú programmá szeretnénk kiterjeszteni az évek óta sikeresen folytatott kezdeményezést, amelynek a célja, hogy az emberek egészségesebben éljenek. Ehhez orvosnak és betegeknek együtt kell gondolkodniuk és cselekedniük, nemcsak a vérnyomás kezelése területén, hanem Magyarországon különösen a kóros lipidértékek és az egyre növekvő arányú diabétesz terén is” – mondta prof. dr. De Chatel Rudolf, az MHT elnöke.
Dr. Kiss István, az MHT leendő elnöke kiemelte: a program célja megegyezik a hasonló kezdeményezések – például az Egészségvonat vagy az Érv program – által elérni kívántakkal, és az érintett szakmai társaságok – amilyen például a Magyar Stroke Társaság vagy a Magyar Nefrológiai Társaság – ugyanezen elvek népszerűsítésével próbálják meggyőzni a lakosság kevésbé egészségtudatos tagjait. Ennek jelentősége óriási, hiszen az MHT 2008-as felméréséből kiderült: a betegeit életvezetési tanácsokkal ellátó, rendszeresen ellenőrző háziorvosok pácienseinél már 3 hónap alatt átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb szisztolés és 5 százalékkal alacsonyabb diasztolés vérnyomás érhető el, és mind az átlagos vércukor-, mind pedig a koleszterinszint csökken.

A Törődés Napja helyszínei és témái:
2009. március 19. Győr – a hipertónia és a cukorbetegség
2009. április 20. Debrecen – a hipertónia és a stroke
2009. május 19. Szeged – a hipertónia és a szívbetegség
2009. június 19. Pécs – a hipertónia és a vesebetegség


Dr. Varga Zoltán

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés