hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

A cisztatin-C szintje fontos szerepet játszik az immunterápiák sikerében

A Cold Spring Harbor Laboratory kutatói egy lépéssel közelebb jutottak annak megértéséhez, hogy miért működik hatásosan az immunterápia egyes betegeknél, másoknál pedig miért nem.

A Cell Genomics folyóiratban publikált cikkükben egy több mint 500 ezer beteg adataiból végzett kutatás eredményeit ismertették, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy az immunterápiák mellékhatásait kezelő szteroidok lehetnek a felelősek.

A szteroidok egyik csoportja, a glükokortikoidok indirekt módon hozzájárulnak a cisztatin-C (CyC) nevű fehérje termelődéséhez. A kutatók azt figyelték meg, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a CyC szintje magasabb, az immunterápia rosszabb kimenetekkel asszociálható. Amikor egerekben kiütötték a CyC termeléséért felelős gént, a tumorok növekedése szignifikánsan lelassult.

A glükokortikoidokat gyakran alkalmazzák autoimmun betegségek kezelésére, mivel képesek visszafogni az immunrendszer működését, de nincs teljesen tisztázva, hogy ezt milyen hatásmechanizmussal érik el – valószínűleg indirekt módon ez okozza az immunterápiák sikertelenségét is.

Forrás: Tobias Janowitz, Cystatin C is glucocorticoid-responsive, directs recruitment of Trem2+ macrophages and predicts failure of cancer immunotherapy, Cell Genomics (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés