hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A BM nyugodt, de a diabetológusok aggódnak

Pintér Sándor tárcája szerint nincs inzulinhiány, ám az orvosok szerint a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz, írja a Népszava.

Az inzulinra szoruló betegeknek humán vagy analóg inzulint írhat az orvosa. Az előbbi olcsóbb, az utóbbi drágább a költségvetésnek. Míg az első használata naponta többszöri vércukorméréssel és gyógyszerbeadással jár, addig az utóbbit elég naponta egyszer szúrni, hogy egyensúlyban tartsa a beteg vércukorszintjét. Az analóg inzulin azonban egy 2012-es jogszabály-módosítással csak annak jár teljes támogatással, aki hozza a megkívánt vércukorértéket. Ezt negyedévente vérteszttel ellenőrzik. A jogszabály szerint fél éven belül két alkalommal mért, 8 százalék alatti HbA1c-értéket kell prezentálni. A rendelet szigorú következményei alól – többszörös módosítás után – mentesülhettek a 18 éven aluliak, és azok a diabéteszesek, akiknek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglykaemiás eseménye volt. Aki viszont „elbukta” ezt a „vizsgát” az csak magasabb térítési díj ellenében juthat a modernebb készítményhez, vagy át kell térnie a humán inzulinra.

A szabályozás része az is, hogy valamennyi betegnek első terápiaként kizárólag humán inzulin írható fel. Ha bizonyítja negyedév múlva, hogy képes az életmódbeli ajánlások szerint élni akkor térhet át a modernebb és „betegbarátabb” analóg készítményre. Most a problémát az okozza, hogy a Sanofi bejelentette, július elsejétől világszerte leállítja humán inzulin termékei gyártását. A BM közleménye szerint a gyártó a nagyobb haszna érdekében négy gyógyszert kivon a piacról, s ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja. Ezzel szemben a gyártó a lapot úgy tájékoztatta, hogy a Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint 15-25 ezer a számuk.

Vannak patikák, amelyek a most megszűnő készítményekből több havi készletet gyűjtöttek be, míg másoknál már kifogytak ezek az inzulinok. A lap nagykereskedői forrásból úgy értesült, hogy nekik körülbelül kétheti készletük van a raktáraikban.

Bár Takács Péter a háziorvosoknak arról írt, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, mert a meglévővel is bármely gyártó készítménye rendelhető, a gyakorlatban mindez nem olyan egyszerű.

– Ma már három olyan beteg jött a szakrendelésre, akiknek a hiánycikké vált gyógyszerek helyett kellett új inzulin-terápiát beállítani – mondta egy diabetológus főorvos. A most megszűnő készítményeket helyettesítők más kiszerelésűek, emiatt a betegnek újra kell tanulniuk a beadáshoz szükséges eszközök használatát. – Eddig háromhavonta rendeltem vissza a betegeimet – mondta a főorvos. A diabetológusok további terhelése okozhat még új problémákat, hiszen Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint már most is 50 napos előjegyzéssel működnek ezek a szakrendelések.

A teljes információt ITT olvashatja

 

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés