hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

BM: Magyarországon nincs inzulinhiány

A Belügyminisztérium a Magyar Diabetes társasággal együttműködve azon dolgozik, hogy minden érintett számára zökkenőmentes legyen az átállás, közölték.

A BM csütörtök délutáni közleménye szerint "Magyarországon 150 ezer beteg 39 féle inzulinkészítményt használ. Négy, humán inzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója bejelentette, hogy nagyobb haszna érdekében ezt a négy gyógyszert kivonja a piacról. Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja.

Mintegy 30 ezer beteg másik két cég humán inzulint tartalmazó készítményét alkalmazza, melyekből folyamatos az ellátás, a nagykereskedők megfelelő készlettel rendelkeznek, az ellátás nincs veszélyben.

A humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a kivonásra kerülő termékeket használó betegek kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható. Az egyes készítmények közötti váltásnál szükség lehet az adagoló eszközök megváltoztatására is. Az adagoló tollakat szakorvos tudja támogatással felírni, illetve térítésmentesen beszerezhetőek a diabetológiai gondozókban.

A humán inzulin termékek támogatásának finanszírozása biztosított, a közgyógyellátottak továbbra is ingyenesen jutnak a készítményekhez.

A Belügyminisztérium a Magyar Diabetes társasággal együttműködve azon dolgozik, hogy minden érintett számára zökkenőmentes legyen az átállás."

A BM-közlemény előzménye, hogy mint azt a MedicalOnline is megírta, a következő levelet kapták a háziorvosok Takács Pétertől:

„Tisztelt Háziorvos kolléga!

A humán inzulinok gyártásához az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokra tekintettel az alábbiakra hívom fel a figyelmüket és kérem együttműködésüket.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.”

A levelet Dobson Szabolcs gyógyszerész tette ki az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldalára.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés