2024. április. 29., hétfő - Péter.

Inzulinmizéria: levelet kaptak a háziorvosok

Körlevelet kaptak a háziorvosok Takács Péter egészségügyi államtitkártól, írja Dobson Szabolcs Facebook-bejegyzése nyomán az Mfor.hu.

hirdetés

A következő levelet kapták a háziorvosok Takács Pétertől:

„Tisztelt Háziorvos kolléga!

A humán inzulinok gyártásához az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokra tekintettel az alábbiakra hívom fel a figyelmüket és kérem együttműködésüket.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.”

A levelet Dobson Szabolcs gyógyszerész tette ki az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldalára.

Mint az Mfor.hu írja: a kommentek között arra is választ kapnak az érintettek, hogy mi a levél előzménye, azaz milyen változás történt az inzulin gyártásában. Ugyanis egy dietetikus hozzászólása szerint az előre töltött humán inzulin család gyártása befejeződik. Gyártói orvoslátogatói tájékoztatás szerint már olyan kevés országban használnak humán inzulint, hogy nem éri meg fenntartani a gyártást.

Sokak szerint a probléma ott van, hogy az alternatívát képező humán inzulinok nem előre töltöttek, a „pen”, a beadó szerkezet megvásárlása szükséges hozzájuk. Az előre töltött alternatívák viszont már analóg inzulin készítmények, amelyek nem helyettesíthetőek, jelzi a lap.

Azt régóta tudni, hogy gyártási problémák miatt lassan egy éve akadozik Magyarországon az ellátás, de nem csak az inzulinnál, hanem a cukorbetegségre szedett tablettáknál is. A 3 ml-es inzulinampullák, valamint az előre töltött tollakban lévő speciális szintetikus gumi dugattyú sincs elég, és egyes hírek szerint emiatt áldozták be a gyártók a humán inzulin gyártását. Ez pedig nem csak Magyarországon okoz fennakadást, ugyanis az analóg rendelet miatt mindenkinek humán inzulinnal kell kezdenie.

Van, aki azt is hozzáfűzi, hogy a fenti levélből nem az tűnik ki, hogy a korábbi rendelet felülírása lenne a cél. Sokkal inkább érződik úgy, hogy üres a kassza, ezért nem fognak az olcsó terápiáról egy drágábbra váltani.

(forrás: Facebook, Menedzsment Fórum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!