A bél szerepe a demenciában
Bár a mechanizmusok még nem ismertek, egyértelművé vált, hogy a bél baktérium összetétele és a táplálkozás fontos hatással vannak a kognitív funkciókra is, írja az OTSZ Online.
Mikrobióta módosítása a demencia kockázatának csökkentése érdekében
A demenciát egyelőre nem tudjuk gyógyítani, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy bizonyos élelmiszerek és tápanyagok elősegíthetik a kognitív egészséget. Az amerikai Alzheimer Társaság szerint a „gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben gazdag étrend, valamint vörös hús és cukor fogyasztás csökkenése mérsékli a demencia kockázatát”. Emellett javasolják a rendszeres testmozgást, a dohányzás mellőzését, valamint a normál vérnyomás és koleszterinszint fenntartását.
Az egészséges étrend, például a Diétás megközelítés a magas vérnyomás megállítására (DASH) és a Mediterrán-DASH diéta valamint az Intervenció a neurodegeneratív betegségek késleltetésére diéta (MIND) mérsékli a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatát. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak és a halak fogyasztása szintén összefüggésben áll a kognitív hanyatlás csökkenésével. A japán stílusú diéta szintén ok-okozati összefüggést mutat a demencia kockázatával.
A mikrobiota és a jövő
Nem tisztázott, hogy a mikrobiom és metabolitjai milyen mechanizmus révén befolyásolják a kognitív funkciókat. A kutatások egymásnak ellentmondó eredményeket tártak fel. Az biztos, hogy a demenciában szenvedők mikrobiomjában más a mikoorganizmusok aránya.
Az egészségi állapot meghosszabbítása népegészségügyi kihívás, és az étrend egyértelműen egy olyan tényező, amely megelőzheti az életkorral összefüggő betegségeket és megőrizheti az egészséget az öregedés során. A kognitív hanyatlás és a demencia jövőbeli kezelései kiterjedhetnek a bélmikrobióta megváltoztatására. A felhalmozódó bizonyítékok azt mutatják, hogy az étrendi tényezők késleltethetik a demenciát. Az étrendben végrehajtott apró változtatások egészségesebb jövőhöz vezethetnek.
A teljes cikket ITT olvashatja