hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Vita az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról

A többi közt az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés ülése szerdán este.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításának általános vitájában felszólaló képviselők közül Garai István Levente (MSZP) egyebek mellett arról beszélt, hogy a tisztességes és szakszerű privatizációnak helye lehet az egészségügyben.

A fideszes Horváth Zsolt azt hangsúlyozta: a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a háziorvosok akár évtizedeken át folyamatosan és stabilan kezelhessék a helyi lakosságot. Szintén az előterjesztés pozitívumaként említette, hogy amíg mostanáig a terhességi gyermekágyi segélyt kizárólag az anya vehette igénybe, addig a törvényjavaslat életbe lépése után akár már az apa, az örökbefogadó, vagy a gyám is kézhez veheti ezt az összeget.

Frakciótársa, Bábiné Szottfried Gabriella elmondta: a törvénymódosítások a próbavásárlások eddig szabályozatlan területét is rendezni kívánja, így a jövőben akár az ÁNTSZ is élhet ezzel a lehetőséggel. A szintén kormánypárti Szalay Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány korházi osztályon, így különösen a traumatológiákon nem hajlandók soron kívüli ellátást biztosítani a táppénzen lévőknek. A politikus ezért azt kérte az egészségügyi kormányzattól, hogy pontosítsa az erről szóló, közelmúltban hozott jogszabályt.

A jobbikos Kiss Sándor felszólalásában azt kérte, hogy a – tervezettel ellentétben – a nem vényköteles gyógyszereket se lehessen csomagküldés útján megrendelni.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár zárszavában azt mondta, a jelenlegi gazdasági világválság közepette nem egyszerű kezelni az egészségügy átalakítását, de szerinte "következetes és szívós" munkájuknak köszönhetően már kezd láthatóvá válni az új rendszer, így például a háziorvosi és az alapellátási program elemei.

Az ülést levezető elnök ezt követően lezárta a javaslat általános vitáját.

A Társaság a Szabadságjogokért véleménye a salátatörvényről

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink