hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megelőző csapás a drogok ellen

Megelőző csapást mér a drogháborúban a kormány, amely az egészségügyi salátatörvényben azt javasolja, hogy ne konkrét hatóanyagokat, hanem teljes vegyületcsoportokat lehessen tiltólistára helyezni. Ezzel megakadályozná a dizájner drogok legális használatát.

A bűnüldöző hatóságok jelenleg is lemaradásban vannak a drogokat előállító vegyészekkel szemben, mert elég egy jelentéktelen módosítást végrehajtani a tiltott vegyületen, és lényegében hónapokig szabadon lehet forgalmazni a tudatmódosító szereket. A többnyire nem emberi fogyasztásra szánt termékek – van köztük növényi tápsó, füstölőként kínált „biozöld” – az interneten vagy speciális kávézókban könnyen és legálisan hozzáférhetők. A hatóságok pedig tehetetlenek, hiszen elvben semmi sem tiltja a forgalmazásukat vagy fogyasztásukat, miközben jóval veszélyesebbek a hagyományos kábítószereknél, tapasztalatok híján hatásuk kiszámíthatatlan – írja a Népszabadság.

A kormányzat a tervezett jogszabály-módosítással szinte azonnal kilenc vegyületcsoportot (például MDPV, methylone, butilon, 4-FA, 4-MEC, JWH) helyezne fel a pszichoaktív szerek listájára. Egy kormányrendelet engedélyhez kötné, és kizárólag kutatási, illetve rendészeti vagy ipari célra engedné az ilyen szerek forgalmazását és tartását. Azaz a terjesztők készletei ezt követően lefoglalhatók és elkobozhatók lesznek. Lehetőséget kapnak majd a hatóságok arra is, hogy akár próbavásárlással is lecsapjanak a terjesztőkre.

Szakemberek szerint a dizájner drogokkal kapcsolatos szigorítás azért nagyon fontos lépés, mert évente nagyjából megduplázódik az újonnan megjelenő legális készítmények száma, csak 2005 óta 115 új drog bukkant fel a piacon.

Zacher Gábor toxikológus, a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa elmondta: az osztályra kerülő, sürgősségi ellátásra szorulók 90 százaléka dizájner drogot fogyaszt, júniustól szeptemberig 300 MDPV-t fogyasztót kezeltek. A szabadon megvásárolható szer kétszázszor „ütősebb”, mint a tiltott szernek minősülő marihuána. Arról nem is szólva – mondja –, hogy sokaknál okoz súlyos szövődményeket, például szívbelhártya-gyulladást, gombás tüdőtályogot. Zacher Gábor szerint a dizájner drogok esetében a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy hoszszú távú hatásai nem ismertek, sőt sokszor a megfelelő dózisról sincs tudomása a használónak, könnyen túladagolhatók.

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink