hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Velkey: Már csak három területen kritikusak a várólisták

Velkey György, Magyar Kórházszövetség elnöke a várólisták alakulásáról is beszélt az InfoRádióban.

Velkey György szerint végre jó hírek érkeztek a Covid után nagyon megnyúlt várólistákkal kapcsolatban, a legfrissebb adatok már javulást jeleznek. Mint mondta, három olyan lista van, amely országos szinten még mindig hosszúnak mondható: a bonyolultabb, nagyobb gerincsebészeti műtétek, valamint a térd- és a csípőprotézis-operációk. A többi beavatkozás esetén néhol helyi probléma van, de az országos trendek még ezen a három területen is javultak – sorolta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

"Ez nem azt jelenti, hogy mindenhol a betegek számára kedvező a kép, ugyanis vannak megyék, illetve intézetek, ahol hosszúak a listák, ezeken a helyeken külön revíziót csinálnak, illetve átirányítják más megyékbe a betegeket" – mondta.

Szó volt a kórházszövetség konferenciáján arról is, hogy ezeknek a betegségekhez kötött beavatkozásoknak a finanszírozásán tovább kell javítani. Erre kaptak is ígéretet. Velkey György megjegyezte, hogy az előjegyzést sok beteg összekeveri a várólistákkal, pedig az "csak" a betegeknek a különböző szakrendelésekre vagy akár kórházi ellátásra szóló időpontot jelenti. Erről a mostani konferencián nem volt szó, habár tudják, hogy itt sem mindig jó a helyzet. Az ilyen időpontkiosztás sokféle dologtól függ, és elsősorban az orvos-, illetve az asszisztenshiány, illetve a finanszírozási keretek jelentenek akadályt.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink