hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Újra Szentesre járhatnak tiszazugi betegek?

Jóváhagyta a Csongrád Megyei Önkormányzat csütörtöki közgyűlése azt a megállapodás-tervezetet, amelynek alapján újra a szentesi Dr. Bugyi István Kórházhoz kerülne több tiszazugi település fekvő-, illetve járóbeteg-ellátása.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó tiszazugi települések - Kunszentmárton, Öcsöd, Szelevény, Csépa, Tiszasas és Tiszaug - fekvő-, illetve járóbeteg-ellátását egy 1996. december 20-án létrejött megállapodás alapján az ott élők számára gyorsabban megközelíthető szentesi Dr. Bugyi István Kórház végezte. Ez Kunszentmárton, Csépa és Szelevény esetében az egészségügyi ellátórendszer 2007-es átalakítását követően - a szakterületek többségénél - így maradt. A térségben élők a járóbeteg-ellátást is Szentesen vették igénybe.

2010 tavaszán a tisztiorvosi szolgálat regionális intézete azonban úgy döntött, a tiszazugi települések a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által fenntartott Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ellátási területéhez tartoznak. A térségben élők a döntés ellenére továbbra is a szentesi kórházban veszik igénybe a járóbeteg-ellátást. Az ellátási területen kívülről érkezők gyógyítása, - amelyet nem finanszíroz a társadalombiztosítás –2010 második negyedévében mintegy 17 millió forint kiesést jelentett a kórháznak.

Nyáron több érintett település önkormányzata is jelezte, az ott élők továbbra is a szentesi kórház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Részben azért, mert a szolnoki rendelőbe csak jelentős kerülővel tudnak eljutni, sok fiatal szentesi iskolában tanul, s a betegekkel kapcsolatos dokumentációk is Dr. Bugyi István Kórházban találhatók.

A cikluszáró közgyűlésen elfogadott - a két egészségügyi intézményt fenntartó megyei önkormányzat közötti - megállapodás-tervezet alapján 2010. szeptember 30-tól Kunszentmárton, Csépa, Szelevény lakosságának járó-, valamint a Tiszasason és Cserkeszőlőn élők fekvő- és járóbeteg-ellátását a szentesi kórház végezné, s az ezért járó finanszírozás is az intézményt illetné.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink