hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Társadalmi párbeszédet az eutanáziáról!

Ideje, hogy társadalmi párbeszéd induljon az eutanáziáról és a méltóságos halál fogalmáról – erről beszélt az RTL Híradónak nyilatkozó intenzíves orvos Karsai Dániel alkotmányjogász esete kapcsán.

Karsai Dániel betegségét 2022-ben fedezték fel az orvosok. Kiderült, hogy gyógyíthatatlan kórban szenved, ami idővel teljesen lebénítja, előbb a mozgását majd a légzését is. Közben tudata mindvégig ép marad. Az alkotmányjogász élete legnagyobb ügyén dolgozik. A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, hogy elérje: saját maga dönthessen halálának időpontjáról.

„Ahol már a betegség annyira uralja az életemet, hogy nincs, vagy gyakorlatilag nincs benne semmi, csak szenvedés és küzdelem. Minden más értelmes tevékenység kizárható. Ott meghozhassak egy ilyen döntést.” Vagyis legyen joga kérni az aktív eutanáziát. Azt szeretné ha erre más halálos betegnek is lenne lehetősége.

A magyar jog kizárólag az úgynevezett passzív eutanáziát engedélyezi, és azt is csak szigorú feltételek mellett, írja lap. (A magyar jog jelenleg nem ismeri /el/ ezt a fogalmat – a szerk.) Ide tartozik például, hogy az orvosok az agyhalál kimondása után lekapcsolhatják a gépről a beteget vagy, hogy egy gyógyíthatatlan beteg dönthet arról, hogy visszautasítja az orvosi kezelést.

„A betegnek joga van írásban, közokiratban visszautasítani az ellátást, ezt egy bizottság megvizsgálja aminek pszichiáter is tagja. Tehát figyelemmel vannak arra is, hogy cselekvőképes állapotban tette-e meg nyilatkozatát” – magyarázta a Híradónak dr. Martin Zoltán orvosi perekkel is foglalkozó ügyvéd. A Híradónak nyilatkozó intenzíves orvos szerint ugyanakkor a passzív eutanázia is komoly dilemmát okoz a szakmájában. A helyzetet rontja, hogy az orvosok félnek a jogi következményektől, a betegek pedig sokszor nincsenek jól tájékoztatva.

Sajnos tapasztalom Magyarországon, hogy a végstádiumú betegségben szenvedő emberek sokszor nem akarnak kórházba menni, mert félnek attól, hogy akaratuk ellenére olyan fájdalmas beavatkozásokat tesznek, amit nem szeretnének, csak ők ezt nem tudják visszautasítani. És sajnos látjuk és tapasztaljuk, hogy sok, jelentős fájdalommal élő beteg, aki végstádiumú gyógyíthatatlan betegségben szenved, igen gyakran öngyilkos lesz, mondta Martin Dénes intenzíves orvos, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégium alelnöke. Nem az eutanázia mellett érvel – hangsúlyozza Martin Dénes –, hanem amellett, hogy induljon társadalmi párbeszéd a méltóságos halál fogalmáról, ami sokszor még családon belül is tabunak számít. A magyar szabályok azt is tiltják, hogy a haldokló külföldön választhassa a kegyes halált. Ilyenre például Belgiumban, Spanyolországban, és Hollandiában, illetve a szomszédos Ausztriában van lehetőség.

Karsai Dániel ügye novemberben kerül a strasbourgi bíróság elé, leghamarabb januárban születhet döntés. Ha neki adnak igazat, Magyarországon változtatni kell a szabályozáson.

A teljes információ

*

Első alkalommal rendez Életvégi Méltóságért Konferenciát a Méltóságért Alapítvány október 13-án.

A részleteket ITT találja.

Fotó: MO-archív
Fotó: MO-archív

(forrás: RTL.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink