hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Takács Péter: Az ország méretéhez kell szabni az ellátórendszert

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár korábbi, március 23-i előadásának videóját szemlézte a Szabad Európa.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára március 23-án tartott egy előadást Merre tart az egészségügy? címmel a Semmelweis Egyetemen. Ismertette, hogy áll az egészségügyi reform, és a szokásosnál őszintébben fogalmazott meg kritikát egyebek mellett az OKFŐ tavalyi leváltásával, az informatikai fejlesztésekkel és a kötelező üzemorvosi vizsgálat eltörlésével kapcsolatban. Az előadás felvételét – amelyet a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezete tett közzé YouTube-csatornájána Szabad Európa szemlézte.

A jelenlegi kórházstruktúra fenntarthatatlan Takács szerint, és nem csak Magyarországon, de Németországb an is – ezt pedig személyesen a német egészségügyi miniszter mondta neki.

Viszont az alapellátást és a szakellátást erősítenék egyes területeken. Az államtitkár pontos részletek nélkül, de arról beszélt, hogy bizonyos feladatokat, amelyeket most a szakrendelőkben látnak el, a jövőben rábíznának a háziorvosokra.

„Szükség van a nagy népbetegségek esetében a járóbeteg-szakellátásra, megfelelő kapacitásra, és szükség van azokra az ellátásokra, amikre jelenleg nincsen megfelelő kapacitás a magyar ellátórendszerben, ezek pedig általában az elöregedő társadalom miatti nem fertőző betegségek tartós kezelése és a tartós ápolási kapacitások.”

Takács szerint „a nagy népbetegségek fekvőbeteg-ellátása, belgyógyászati, kardiológiai jellegű problémák, illetve azok a sebészeti jellegű beavatkozások, amik jellemzően ambulanter vagy egynapos sebészet keretében megoldhatók” teszik ki az esetek bő hetven százalékát, minden más centralizálható.

Külön kitért arra, hogy az ellátórendszer jelenleg alkalmatlan az elöregedett társadalom jelentette problémára. Ezt szerinte a szociális tárcával közösen lehet csak megoldani „Kapacitásbővülés kell az ő oldalukon is, kapacitásbővülés kell a mienken is.”

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink