hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Szeptembertől az ETT végzi az etikai eljárásokat

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) helyett ezentúl az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) végzi az etikai eljárásokat az orvosok körében, írja az Index.

Az orvosokkal, fogorvosokkal, továbbá a nem orvosi és egészségtudományi képzési területen szerzett alap-szakképesítéssel rendelkező, de egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozókkal (a továbbiakban együtt: orvos) szembeni szakmai-etikai eljárásban első fokon az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) területileg illetékes Vármegyei Etikai Bizottság (VEB) tagjaiból esetileg létrehozott Vármegyei Etikai Tanács (VET) jár el – áll a Magyar Közlönyben

Tehát ezentúl a MOK helyett végzi az etikai eljárások lebonyolítását, ami pedig a hatályos jogszabályok szerint nem más, mint az „egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete”.

A VET tagjait a VEB elnöke minden egyedi ügyben esetileg jelöli ki az esetlegesen fennálló kizárási ok figyelembevételével. A VET lehet háromtagú az egyszerűbb ügyeknél, vagy öttagú a bonyolultabbaknál.

Az etikai eljárásnál másodfokon az ETT Országos Etikai Bizottság elnöke által az ETT Országos Etikai Bizottságának tagjai közül egyedileg kijelölt eljáró tanácsa (Országos Etikai Tanács) jár el – írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink