hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Pintér Sándor Európa legjobb mentési rendszerét akarja látni

Novembertől a mentőknél bevezetik a helyszíni videohívást, jön az ötfokozatú sürgősségi skála is, derül ki a Népszava írásából.

A szeptemberi belügyminiszteri látogatás után „frissítésékbe” kezdett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) menedzsmentje. A többi között háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemzik a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 18-án személyes látogatást tett az OMSZ mentésirányító központjában. A Népszava kérdésére, hogy pontosan milyen feladatokat adott a belügyminiszter, a szervezet kommunikációs vezetője, Győrfi Pál elmondta: azt, hogy „Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon.”

Nagyobb figyelem jut a miniszteri látogatás után a mentésirányítókra. Az OMSZ elemzői október elsejétől mintegy 2000 hívást hallgattak meg, ám a kérdésre, hogy mindebből milyen konkrét, betegellátást segítő következtetést vontak le, nem válaszoltak.

November elsejétől bevezetik az úgynevezett helyszíni videohívást is. A lap kérdésére, hogy a páciensről készülő képanyaghoz milyen módon kérik, dokumentálják az érintettek hozzájárulását, vagy készülhet-e eszméletlen betegről ilyen felvétel, és ha igen, azt ki tekintheti meg, azt válaszolták: „az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videokapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik”.

A mentők az eddig P1-P3 kategóriába sorolt hívások besorolását a jövőben P1 és P5 között osztályozhatják hívásfogadók. Míg a P1 és P2-be továbbra is a legsúlyosabb eseteket sorolják, megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani, még a P3-ban is kötelező a megkülönböztető jelzés alkalmazása, de egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható. A P4-be sorolt esetekben telefonos segítségnyújtás történhet, és szükség esetén a mentéskapacitás függvényében küldenek autót, vagy a beteg ellátásába bevonják az alapellátó háziorvosokat. A P5-be soroltakhoz pedig mentőautó nem is lesz riasztható. Ide például az egyéb „riasztó tünet nélküli” vérnyomás értékeket, a végtagfájdalmakat, a neurológiai tünetekkel nem kísért fej-, derékfájást sorolták.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink