hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Passzív ellenállás mellett érvel az orvosi kamara (Frissítés: a BM)

Mérlegelésre kéri a Magyar Orvosi Kamara vezetősége a kollégákat, segítik-e az új vármegyei etikai rendszer létrejöttét, vagy inkább a passzív ellenállás eszközével élnek.

Az orvosok a következő napokban-hetekben dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e a vármegyei etikai rendszer létrehozásában.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége kéri, hogy kollégáink a következőket mérlegeljék, mikor arról döntenek, munkájukkal segítik az új rendszer létrejöttét, vagy inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását:

1) A Kamarától az etikai eljárásokat valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel. Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttünk.

2) Eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait. A továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és előre kijelölt tagokból lehet őket választani.

3) Az új Etikai Kódex, az eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget. Nyomokban sem tartalmazza azt a reform irányt, amit a Kamara megkezdett.

*

Frissítés: 2023. 07. 08. 14. 23.

"A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét", áll a BM szombat délutáni közleményében. "A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek. Ezzel szemben az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat. Az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat.

Az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. Az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján. Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket. Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető.

Az orvosetikai kódex tervezete a tárca honlapján a Tájékoztató és háttéranyagok között érhető el", írja a tárca.

(forrás: Magyar Orvosi Kamara Facebook, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink