hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Átlépte a kétszázezret az aktív fertőzöttek száma

A járványügyi adatok indokolják a szigorú védelmi intézkedéseket

A még mindig folyamatosan növekvő járványügyi adatok indokolják a szigorú védelmi intézkedések fenntartását, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília kifejtette, átlépte a kétszázezret az aktív fertőzöttek száma, csütörtökön 11 265 új megbetegedést regisztráltak, és 11 823-an vannak kórházban a vírus brit variánsa miatt. "Heroikus a küzdelem az egészségügyi intézményekben, megfeszített a munka az oltópontokon", egyre jobban fáradnak az ott dolgozók, fogalmazott, hozzátéve, hogy a lakosság úgy tud segíteni, ha a "megfertőződés lehetőségét is elkerüli".

Müller Cecília elmondta, nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján Magyarországon is megfogalmaztak egy iránymutatást a várandós nők számára, amely szerint javasolják a Pfizer és a Moderna oltásának felvételét, de szigorúan csak egyéni mérlegelés alapján és az orvosi (nőgyógyász, háziorvos és oltóorvos) konzultáció után. Ezzel kapcsolatban elmondta, a szóba jöhető két mRNS alapú oltás első dózisát a terhesség 12. hete után, a második dózist a szülést követően veheti fel a kismama. Müller Cecília jelezte, ugyan a várandósok oltása kapcsán még tartanak a klinikai vizsgálatok, azonban a tudományos tapasztalatok alapján elmondható: eddig nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendelleneség a beadott oltások után. Kitért arra, hogy az úgynevezett vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt a kismamákra, de ezekkel kapcsolatban kevesebb a tapasztalat.

Az országos tisztifőorvos arra kérte a gyermeket várókat, hogy akik oltást szeretnének, regisztráljanak, majd ezt követően vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal. Jelezte, az infektológiai és a szülészeti, nőgyógyászati szakmai kollégium módszertani levelét és ajánlását eljuttatják az oltópontokra és a háziorvosokhoz is.

Müller Cecília arról is szólt, hogy eddig 1 millió 803 ezren kapták meg valamelyik oltás első adagját, és 596 662-en a második dózist. Ez rendkívüli teljesítmény az oltópontokon dolgozóktól és a háziorvosoktól. A 65 felettiek 71 százaléka kapott már védőoltást, a magyar lakosság 17,9 százaléka oltott. Ezt az arányt szeretnénk növelni annak függvényében, hogyan érkeznek a vakcinák.

Jelezte, csütörtökön AstraZeneca-vakcinából a várt 190 ezer helyett mindössze 21 600 adag érkezett Magyarországra, a várt mennyiség 11 százaléka. "Szükség van minden hatásos és biztonságos vakcinára, és nagyon örülök annak, hogy egyre szélesebb körben tudunk (oltási) lehetőséget biztosítani a kockázati csoportoknak, a védekezésben résztvevőknek és immáron a pedagógusoknak is", fogalmazott.

A húsvéti ünnepek előtti bevásárlással kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy még figyelmesebben és fegyelmezettebben menjen vásárolni. Lehetőség szerint bevásárlólistával, céltudatosan induljanak el vásárolni, kerüljék a zsúfolt helyeket, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és a sorban állásnál tartsák be a kötelező távolságot. Hazaérve lehetőleg már elmosva, áttörölve rakják el a megvásárolt termékeket.

Kirándulásnál lehetőség szerint kerülni kell a frekventált, mindenki által kedvelt kirándulóhelyeket, olyan terepet érdemes választani, ahol kevesebben vannak, javasolta.  Müller Cecília kiemelte, meg kell tartani a fegyelmezettségünket, mert e nélkül hatástalanná válhatnak azok a korlátozások, amelyeket eddig ki kellett bírni.

Április elején kezdik meg a köznevelésben dolgozó már regisztrált pedagógusok oltását

Április első napjaiban kezdik meg a mintegy 82 ezer, az oltásra március 24-éig regisztrált általános iskolai, gimnáziumi és óvodapedagógus kampányszerű oltási akcióját, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán elmondta, az oltások első körére jogosultak a jövő hét elején kapják meg az oltásra behívó sms-t, és a tervek szerint csütörtökön, pénteken, illetve esetenként szombaton kapják meg a védőoltásokat a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópontokon.

A második körben a március 24-éig még nem regisztrált, de március 29 éjfélig regisztráló köznevelésben dolgozók, valamint a regisztrált szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók következnek. Aki nem tette, március 29-én éjfélig mindenképp regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon; várhatóan a húsvét utáni napokban, szintén a kórházi oltópontokon kaphatják majd meg az oltást.

 

Terheléses támadás érte az oltásregisztráció lakossági lekérdezését szolgáló honlapot, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) üzemeltet, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta, hogy a csütörtök délelőtt indított weboldalt (vakcinareg.neak.gov.hu) több mint 600 ezer rosszindulatú kibertámadás érte már az első napon, a honlap elérése ezért akadozott bizonyos időszakokban. A támadás miatt a NEAK feljelentést tesz a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A rendőrök csütörtökön közterületen 547 ember ellen intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, közülük 151-et figyelmeztettek, 215-öt megbírságoltak, 181-et feljelentettek. A rendőröknek a járványügyi intézkedések bevezetése óta 39 271 alkalommal kellett intézkedniük a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Tömegközlekedési eszközökön, illetve megállóikban 29, míg üzletekben nyolc emberrel szemben kellett fellépniük csütörtökön. Az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezés tilalmának megszegése miatt 321 esetben történt rendőri intézkedés, így ezek száma 54 698-ra emelkedett a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta.

A boltokra, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt, ebből 306 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 683-szor az üzletek korlátozott nyitvatartásának, az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be.    Csütörtökön egy üzletet, valamint egy kecskeméti sörözőt zártak be ideiglenesen, utóbbit hat hónapra. Eddig 22 vendéglátóhely ideiglenes bezárásáról kellett dönteni, közölte az alezredes.

Kiss Róbert elmondta: a tranzitforgalom ellenőrzésekor 30 esetben léptek fel a szabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályszegők ellen eddig 14 136-szor intézkedtek. Az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma csütörtökön jelentősen, 8288-cal, 58 667-re emelkedett. A karanténszabályok betartásának elektronikus ellenőrzését szolgáló informatikai alkalmazást 5118-an használják.

Pálmai Tamás háziorvos oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját békési rendelőjében 2021. március 26-án (MTI/Rosta Tibor)
Pálmai Tamás háziorvos oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját békési rendelőjében 2021. március 26-án (MTI/Rosta Tibor)

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink