hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Oda viszik a CT-t, ahol nagyobb szükség van rá

Az irányító vármegyei intézmény vezetője jogosult lesz az irányítása alá tartozó városi intézmény kapacitásainak átcsoportosítására – írja a hvg.hu.

Több, egészségügyi tárgyú változtatást tartalmaz a parlament által kedden, a kormány javaslatára elfogadott törvénycsomag. Október 1-jétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat látja el az önkormányzatok helyett a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be, emlékeztet a lap, amely azt is kiemeli, hogy az adott megyében az ellátásszervezésért felelős “irányító vármegyei intézmények” (megyénként egy kijelölt nagy kórház, Budapesten és Pest megyében pedig négy, a hozzájuk tartozó ellátási területtel) sokkal szélesebb jogköröket kapnak.

Az irányító vármegyei intézmény vezetője jogosult lesz például az irányítása alá tartozó városi intézmény kapacitásainak átcsoportosítására – akár saját, vármegyei intézménye javára is –, csökkentésére, illetve szakmai összetételének módosítására. A törvény szerint a városi intézmény 200 ezer forint feletti értékű eszközeinek vagyonkezelője ezentúl az irányító vármegyei intézmény lesz. Ez azt jelenti, hogy a megyében a városi kórházak között szabadon átvitethetik az eszközöket egyik kórházban a másikba, legyen az röntgen- vagy ultrahang gép, MRI- vagy CT-berendezés.

2025 március 1-től “Előírásra kerül, hogy a városi intézmény nagyértékű eszközei tekintetében az irányító vármegyei intézmény legyen a vagyonkezelő. A rendelkezés azt biztosítja, hogy az eszközök ott szolgálják a betegellátást, ahol nagyobb szükség van rájuk,” közli a lap, arra is felhívva a figyelmet, hogy “a városi intézmény valamennyi foglalkoztatottja tekintetében az irányító vármegyei intézmény vezetője gyakorolja az alapvető és az egyéb munkáltatói jogokat".

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)

Könyveink