hirdetés
2024. június. 22., szombat - Paulina.
hirdetés

Egészségügyet érintő változások az új salátatörvény-tervezetben

A választásokat követő napon nyújtott be a kormány salátatörvény-tervezetet, amelyben több, az egészségügyet is érintő szabályozás is szerepel.

A tervezet érinti az új ügyeleti rendszer kiterjesztését a fővárosban; a kötelező szűréseket 18 év felett; az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését; arcfelismerős beléptetést az egészségügyi dolgozóknak, de szerepel benne a többi közt a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadásának kérdése is.

Mint a 24. írja, a hétfőn a parlament honlapjára felkerült rendelettervezet szerint az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény módosítása szerint: az állami mentőszolgálat gondoskodik az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról. 2024. szeptember 30. napjával Budapesten a települési önkormányzat által a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeletre kötött feladat-ellátási szerződések hatályukat vesztik. Október elsejétől már az Országos Mentőszolgálat szervezi a fővárosban a háziorvosi ügyeletet, azt azonban, hogy hogyan, a rendelet nem részletezi, írja a lap, jelezve: a tervezet alapján az egészségügyért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes szűréseket a 18 év felettiek számára is, azaz Pintér Sándor korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat.

Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezethetik az egységes beléptető rendszert, így egységesen nyomon követhetővé válik az intézményekbe történő belépés, kilépés és benntartózkodás „a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.” A tervezet szerint kamerákat helyeznek el az egészségügyi intézményekben, és bevezetik a beléptetés szabályozásához szükséges technológiát is: az egységes beléptető rendszer videó arcképazonosításon alapuló technológia alkalmazásával működik majd.

A törvényjavaslat lehetővé tenné az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését, ha az ellátási érdekből történik.

A tervezet szerint a kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

 

(forrás: 24.hu, Parlament)
hirdetés

Könyveink