hirdetés
2024. június. 22., szombat - Paulina.
hirdetés

Elfogadták az egészségügyet is érintő új rendelkezéseket

Változnak az állam működését érintő egyes törvények; október 1-től Budapesten is az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet, közli parlamenti beszámolójában az MTI.

Október 1-től Budapesten is az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet – az erről szóló törvénymódosítást 135 igen, 28 nem szavazattal és 16 tartózkodással hagyták jóvá.

Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló javaslat alapján kiterjesztik a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat. Eddig csak 18 éves korig voltak kötelezőek az egészségügyért felelős miniszter rendeletében előírt szűrővizsgálatok, mostantól a miniszter korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat. Lehetővé válik továbbá az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentése, ha az ellátási érdekből történik.

Létrejön a Batthyány-Strattmann László Alapítvány, amely támogatást nyújthat a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére. Az alapítványi formából következően megnyílik a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlásának, a befizetések utáni adókedvezmény, valamint gazdálkodó szervezetek befizetésének lehetősége is, a módosítás pedig biztosítja, hogy már 2025-ben kedvezményezettje lehessen az 1 százalékos felajánlásnak.

A módosítás tartalmazza azt is, hogy ha valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbefogadható.

A salátatörvény alapján a geszti Tisza-kastély ingatlana mellett a kastély történeti kertjét képező ingatlanok is a Magyarországi Református Egyház tulajdonába kerülnek.

A módosítás alapján a kormány miniszeri rendelet helyett, a Védelmi Tanács javaslata alapján, rendeletben határozza meg azon országok listáját, ahonnan harmadik országbeli állampolgár Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel foglalkoztatható. A törvény szerint ezen túl a vendégbefektetőket, a Nemzeti Kártyát és a nemzeti érdekből kiállított tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodását érintő módosításokat is tartalmaz.

Egységes szabályozást rögzítenek az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan. A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek jogosultságuk lesz arra, hogy a tanuló csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák. Az iskolai mobiltelefon-használat kapcsán rögzítik, hogy vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közigazgatási hatósági jogköreit a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok vegyék át októbertől.

Változnak az online-szálláshely közvetítők kötelezettségei, számukra is előírják, hogy a fogyasztó számára azonosításra alkalmas és látható módon kötelesek feltüntetni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot és a szálláshely típusát.

Lehetőség nyílik arra is, hogy az eddigi október közepi időpont helyett november közepéig nyújtsa be a kormány a 2025-ös költségvetést.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink