hirdetés
2024. szeptember. 01., vasárnap - Egyed, Egon.
hirdetés
hirdetés

Nincs pénzük a kórházaknak a védőnők eddigi bérének kifizetésére

Egy védőnő elküldte az ATV Híradójának szerződése egy részletét, amelyben a kórház elismeri, nincs pénze az eddigi bér kifizetésére.

Annak ellenére, hogy a védőnők munkáját szavakban elismerik, szeptembertől jelentős anyagi visszaesés várható. A Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése több tízezer forinttal is csökkenhet, és több más intézményben is hasonló helyzet várható. A védőnői ágazatban már korábban is megvonták a pótlékokat, és az alapvető munkafeltételek is gyakran hiányosak – számolt be az ATV Híradója.

Úgy tudják, más kórházakban is csökkentik a védőnők fizetését. Keresték az Országos Kórházi Főigazgatóságot, valamint a Dél-pesti Centrumkórházat is, de nem reagáltak. Egy érintett elküldte a híradónak a szerződése részletét, melyben a kórház elismeri, nincs pénze az eddigi bér kifizetésérre. A védőnő szerint az ágazatban eddig is sorra vették el korábbi pótlékaikat:

„Amit eddig az önkormányzat kiegészített bérkiegészítést, azt egyből elvették, a cafeteriánkat elvették, úgyhogy elég sokmindent elvettek tőlünk, vagy beleépítettek az alapbérbe” – fogalmazott.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint több olyan védőnő van, akinek az alapbéremelés ellenére nem nőtt a havi keresete. De nem csak a fizetés a probléma.

A MedicalOnline már korábban megírta, hogy a tavalyi váltásnál kiderült, hogy az önkormányzatok jelentős összeggel, az Országos Kórházi Főigazgatóság számításai szerint mintegy egymilliárd forinttal egészítették ki a védőnői fizetéseket, amit most a vármegyei iránytó intézményeknek kell(ene) kifizetnie.

(forrás: ATV)

Könyveink