hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Nemzeti Laboratóriumot hozott létre az Állatorvostudományi Egyetem vezette konzorcium

Egy Egészség

Az állategészségügyet, a fogyasztók járványügyi és élelmiszerbiztonsági egészségvédelmét, valamint az élelmiszerlánc gazdasági szereplőinek versenyképességét szolgálja az Állatorvostudományi Egyetem szakmai vezetésével létrejött egyedülálló Nemzeti Laboratórium. Az itt folyó kutatások a fertőző állatbetegségek, az antimikrobiális rezisztencia, az állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság témaköreiben élvonalbeli ismeretekkel gyarapíthatják tudásunkat.

A fertőző állatbetegségek (pl. madárinfluenza, afrikai sertéspestis) Magyarország számára is nagy kihívást jelentettek az elmúlt években. Bármikor megjelenhetnek azonban korábban már ismert vagy éppen teljesen ismeretlen ragályos betegségek, amelyek egészségünket és/vagy gazdaságunkat veszélyeztetik. A hasonló esetek korai diagnosztizálása, illetve megelőzése tehát alapvető nemzetgazdasági érdek, amelynek érvényesítésében kiemelt jelentőségű az Állatorvostudományi Egyetem vezetésével létrehozott Nemzeti Laboratórium.

A komplex feladatkörnek és szemléletnek köszönhetően a tudományos kutató- és elemzőközpont kutatásai egyszerre szolgálják az állategészségügy, a közegészségügy és az élelmiszerlánc-biztonság ügyét. Mivel Magyarország élelmiszer ellátásának biztosítása elsődleges cél, ezért a haszonállat-állományok megóvása, a fertőző betegségek korai felismerése, szakszerű kezelése és az ehhez kapcsolódó szakmai ismeretek fejlesztése kiemelkedően fontos nemzeti érdek.

Az antimikrobiális rezisztencia, a 21. század egyik meghatározó egészségügyi kihívása elleni küzdelem szintén elképzelhetetlen az orvosok, állatorvosok és a tudományos közösség összefogása nélkül. Az Állatorvostudományi Egyetem és a vele együttműködő konzorciumi partnerek – az ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézete és a Széchenyi István Egyetem – felismerték, hogy a 21. században fokozott társadalmi igény mutatkozik a mindennapi biztonságra, az emberek, az állatok és a környezet egészségének megőrzésére, az Egy Egészség elv jegyében. A laboratórium korszerű szakmai hátteret kínál a kutatói-oktatói utánpótlásnak, gyakorlatorientált felsőfokú képzésnek, és az elvégzett kutatások innovatív, egyedülálló eredményei alapján megvalósuló termékeket (gyógyszerek, terápiás eljárások), szolgáltatásokat a tervek szerint piacon értékesítik majd. A további kutatási eredményeit a laboratórium oltalommal védett szellemi termékként bocsátja a köz hasznára, vagy azokat rangos nemzetközi folyóiratokban teszi szabadon hozzáférhetővé további kutatások támogatása céljából. 

A „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma” elnevezésű projekt 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, a Széchenyi Terv Plusz program részeként és az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásával valósul meg.  

Könyveink