hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Módosítaná a praxistörvényt a szekszárdi önkormányzat

Szekszárdon egy háziorvos külföldi munkavállalása miatt tartósan nem tudják betölteni a posztot az adott orvosi körzetben. A MOK elnöke szerint országszerte több százra tehető a betöltetlen háziorvosi praxisok száma.

Az orvosi működtetési jogot érintő törvénymódosítást kezdeményez a szekszárdi önkormányzat, miután a tolnai megyeszékhelyen egy háziorvos külföldi munkavállalása miatt tartósan nem tudják betölteni a posztot az adott orvosi körzetben.

Haag Éva (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere elmondta: a szekszárdi 6. számú körzet háziorvosa Svédországban vállalt munkát, helyettesítéséről ez év júliusa óta az önkormányzat gondoskodik. A megüresedett orvosi körzetre a város azért nem köt szerződést mással, mert a működtetési jog - praxisjog - a külföldön dolgozó orvosé, aki esetleg perelhetné emiatt az önkormányzatot - tette hozzá.

Praxis jog 6-10 millió forintért

"Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) nem kaptunk egyértelmű állásfoglalást arról, hogy köthetünk-e ellátási szerződést más orvossal a körzetre" - mondta az alpolgármester, hozzáfűzve, hogy a finanszírozást ugyanakkor az önkormányzatnak utalja az OEP.

Horváth István (Fidesz-KDNP) polgármester a szekszárdi közgyűlés legutóbbi ülésén bejelentett törvénymódosítási kezdeményezést azzal magyarázta, hogy több önkormányzat szembesült azzal: nem tudják betölteni a posztot egy körzetben, mert a mostani gazdasági helyzetben túl sokat kérnek a működtetési jogért. "Egy kezdő orvos ezt nem tudja kifizetni, mert nincs 6-10 millió forintja" - fogalmazott.

Gyovai Sándor, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogi szakértője az eset kapcsán emlékeztetett arra: 2006 előtt az önkormányzatok egy tartósan betöltetlen orvosi körzet ellátására egy működtetési joggal nem rendelkező orvossal is köthettek szerződést. Az Alkotmánybíróság egy 2006-os döntése értelmében a működtetési jog nem szűnik azzal, ha egy orvos nem látja el a körzetben a betegeket. Az önkormányzat ugyanakkor felmondhatja az orvossal kötött szerződést - mondta a szakértő.

Országos probléma: betöltetlen háziorvosi praxis

Éger István, a MOK elnöke az eset kapcsán elmondta, a háziorvosi szakma az Európai Unióban a második legkeresettebb orvosi szakma, és mivel Magyarországon az alapellátás mellőzötté vált, sokan keresik külföldön a boldogulást.

A MOK elnöke hozzátette: bár a kamarának pontos adatai nincsenek erre vonatkozóan, országszerte több százra tehető a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A külföldre távozó háziorvos példája nem tipikus, de ha 2011-ben nem változik a praxisok eltartó képessége, megerősödik az európai uniós csábítás - mondta Éger István.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink