hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Mit sem ér a felületes adattörlés

Az önkormányzatoktól is kerülhetnek ki érzékeny egészségügyi adatok – figyelmeztet a túl laza hivatali adatkezelés kockázataira az MNO cikke

Nem gondoskodik az önkormányzatok zöme a birtokába jutott, ám fölöslegessé vált és törlésre ítélt digitális adatokról – ez volt a fő tanulsága a Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület (Mavabe) minap publikált felmérésének. Azt vizsgálták, hogy mit tesznek az önkormányzatok azokkal a személyes az adatokkal, melyeket az engedélyezett „kezelési idő” végén kötelesek törölni. Az egyesület elnöke, dr. Pataki Gábor szerint azt látták, hogy a vizsgált településeken bizony előfordult, hogy mindössze egy törlést, esetleg egy formázást végeztek, „ami nem elégséges, ugyanis némi informatikusi munkálkodás után gyakorlatilag a nem megfelelően törölt múltbéli adat előbányászható, visszahozható és bizony használható”.

A lap példát is hoz az esetleges következményekre. Egy hivatalnok vagy egy magánszemély számára teljesen érdektelen, hogy ki kap például segélyt vagy adókedvezményt valamilyen betegsége miatt, de egy gyógyszergyár marketingosztályának egy ilyen lista valóságos aranybánya lehet. „Fontos, hogy megértsük: bármilyen adatunk kerülhet illetéktelen kezekbe így, ugyanis az állam különböző adatbázisaiban lényegében mindent tud rólunk” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink