hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Miért nem emelkedik a fürdőellátások támogatása?

A Termál Online arról kérdezte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, hogy tervezik-e a támogatások mértékének az emelését.

A NEAK-tól megtudták, hogy az elmúlt 12 hónapban több mint 120 ezer beteg vett igénybe támogatott gyógyászati ellátást.

„Azonban a NEAK rendelkezésére álló vényforgalmi adatokból látható, hogy évről évre csökken ezen ellátástípusokat igénybe vevő betegek és ezáltal az elszámolt kezelések száma. Ugyanakkor nem lehet kijelenteni azt, hogy a rendeletben megállapított támogatási összeg nagysága az oka a csökkenő igénybevételnek” – hangsúlyozták a válaszukban.

Az egészségbiztosító szerint a betegek által fizetendő összeg sok esetben nemcsak az adott szolgáltatás árából adódó térítési díjat foglalja magában, hanem azokat a járulékos költségeket is, amelyek egy két-három hétig tartó kezeléssorozat esetén felmerülhetnek, különösen, ha a beteg nem a lakóhelyén veszi igénybe a kezeléseket.

„Ilyen például a szállás, az étkezés, az utazási költség, illetve a szolgáltatónál fizetendő opcionális kiegészítő szolgáltatások díjai. A fürdőgyógyászati ellátások esetében az elmúlt években egyre erősödő tendencia, hogy a lakosság körében az alapvetően rehabilitációs célú ellátást a szolgáltatók átpozicionálják a „wellness” típusú ellátások irányába. A gyógyászati ellátások támogatási összegének emelését a fentiek okán kizárólag egy komplex rendszerszintű átalakítást követően tartjuk indokoltnak” – idézi a NEAK-ot a Termál Online.

(forrás: Termál Online)
hirdetés

Könyveink