hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Mi változik? Az orvosnál és a patikában...

A vényfelírásban és más gyógyszerjogi kérdésekben is hoz változást az 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelet az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.

2013. augusztus 1-től a vények nem 90 napig, hanem 3 hónapig válthatók ki. A határidő-számítás általános szabályai szerint tehát a vény a kiállítás dátumától számított 3. hónap azon napjáig érvényes, mint amelyiken azt kiállították, vagy ha nincs ilyen nap akkor az adott hónap utolsó napjáig (így pl. a szeptember 14-én kiállított vény december 14-én még érvényes, a november 30-án kiállított vény viszont csak február 28-ik napjáig). Ha azonban a lejárat napja munkaszüneti nap: az azt követő munkanapon jár le az érvényesség. Remélhetőleg ezekkel a szabályokkal a gyógyszertárak is tisztában lesznek.

A külföldi vényekre általában vonatkozó eddigi szabály, mely alapján csak 30 napi mennyiség adható ki rájuk, csak az Európai Gazdasági Térségen kívül felírt külföldi vényekre érvényes.

2013. augusztus 1-től részben változtak a fokozottan ellenőrzött szerekkel (pl. kábítószernek minősülő gyógyszerekkel) kapcsolatos előírások is: A gyógyszertárból kiváltott de fel nem használt fokozottan ellenőrzött szereket bármelyik közforgalmú patikába vissza lehet vinni megsemmisítésre. A közforgalmú gyógyszertárban a beszerzett és kiadott fokozottan ellenőrzött szerekről a személyi jogos gyógyszerész által kijelölt felelős gyógyszerésznek kell nyilvántartást vezetnie. Az „Értesítő a gyógyszertár részére fokozottan ellenőrzött szer rendeléséről” szóló nyomtatvány (ún. „patikaértesítő”) 5. pontjának kitöltésekor mindig az adott értesítő szerinti első vény háziorvos általi kiállításának dátumát kell feltüntetni (tehát ha a beteg 4. hónapja kapja ugyanazt a készítményt, és most állítunk ki számára 3 hónap után újra patikaértesítőt, akkor az első vény háziorvos általi kiállításának dátuma nem a legelső felírás lesz, hanem az új értesítő kiállításakori). A háziorvosi vonatkozó betegnyilvántartó kartonokat (vagy egyéb nyilvántartást) a rendőrség által végzett rendészeti ellenőrzéskor nem kell bemutatni. (Utalva az előzőekre is: ugyanakkor ezen kartonokon a kezelés legelső napjának kell szerepelnie továbbra is.) Fekvőbeteg-szakellátó osztályokon a fokozottan ellenőrzött szerekért felelős személy egyaránt lehet orvos vagy gyógyszerész is; a mentőszolgálatnál ilyen felelős személy pedig mentőtiszt is lehet. Az egészségügyi szolgáltatóknak nem kell tevékenységük megkezdését megelőző 30 nappal bejelenteniük az ÁNTSZ-nek, ha fokozottan ellenőrzött szerekkel gyógyászati célú tevékenységet is folytatni kívánnak (pl. ilyen tartalmú készítménnyel történő medikáció); és a felelős személyt sem kell külön bejelenteniük.

2013. augusztus 1-től a háziorvosi gyógyszerindikátorok célértéke is változott.

2013. szeptember 1-től háromhavi gyógyszeríráskor: azt az időtartamot (időpontot) amig a beteg gyógyszerrel el van látva a betegkartonon (gépi nyilvántartáson) kívül a vényen is rögzíteni kell; továbbá egyértelművé tették a gyakorlat által eddig is követett megoldást, miszerint ha az eredeti gyári csomagolás a vényenkénti 30 napos adag felírását nem teszi lehetővé, akkor az ezt meghaladó, de legfeljebb 3 hónapra elegendő mennyiség is rendelhető. (Azonban ez a szabály még mindig nem fedi le teljesen az életszerű gyakorlatot, ugyanis pl. a legkisebb kiszerelésben 50x készítményből napi 1x1 dózisban 2 vényen 1-1 dobozzal kell felírni a beteg számára ahol kissé meghaladja a 3 havi mennyiséget a rendelés.) Háromhavi felírásnál a vényen a kiválthatóság időpontjának feltüntetése csak akkor kötelező, ha a rendelt készítmény bruttó fogyasztói ára az 50 000,- Ft-ot meghaladja, s ebben az esetben az előbbi, 30 naposnál eltérő mennyiséget eredményező gyári csomagolásra vonatkozó kiegészítő lehetőség elvileg nem is alkalmazható. (Azt továbbra sem mondja egyébként a jogszabály – ahogy eddig sem mondta -, hogy 1-1 havi időközzel kellene a kiválthatóságot jelölni a vényen ebben az esetben: ez kétségtelenül továbbra is pontatlan jogszabályszövegezés. A bruttó fogyasztói ár a TB támogatás alapjául elfogadott teljes ár,  tehát nem azonos a beteg által fizetendő térítési díjjal - valószínűleg egyébként ez a rendelt kiszerelési egységenként értendő, de pontosan ezt sem írja körül a jogszabály.) Ha ezt az 50 000,- Ft-os értékhatárt nem haladja meg a készítmény: a háromhavi vények egyszerre is kiválthatók. A minősített vényíró szoftvernek jeleznie is kell ezen értékhatárt meghaladó gyógyszereket.

Az egy vényen történő 30 napon túli ellátás során – amennyiben az orvos nem tüntette fel, hogy meddig látta el a beteget – változatlanul a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi csomagolási egységet lehet csak kiadnia a gyógyszertárnak. Ez a főszabály nem érvényes viszont akkor, ha a gyógyszer hiánycikk (és a termékhiány miatt a gyógyszertár helyettesíti azt).

2013. október 25-től a betegmobilitási EU irányelv átültetésével összefüggésben ha a beteg jelzi az orvosnak, hogy a Magyarországon felírt vényt nem belföldön kívánja kiváltani, akkor a szokásos vényadatokon túl (illetve azoktól eltérően) az alábbi adatok feltüntetése is szükséges (lehetőség szerint a kiváltás országában ismert nyelven): A felíró orvos szakképesítése, címében az országnév feltüntetése is, telefonszámának nemzetközi előhívóval történő megadása, valamint e-mail címe. A receptfejen a BNO, TAJ, és a beteg lakcímének feltüntetése nem szükséges (s immár a nálunk kiváltandó külföldi vényen sem szükséges a beteg lakcímének feltüntetése). A recepten ilyenkor nemzetközi szabadnéven rendelhető gyógyszer (természetesen gyógyszerforma, hatáserősség és mennyiség feltüntetésével), ezen túl pedig a gyári név is feltüntethető amennyiben azt szükségesnek ítéli az orvos (ennek indokát azonban rá kell vezetni a vényre) vagy ha biológiai (biohasonló) gyógyszer rendelése történik. FoNo szerinti rendelés, valamint szakorvosi javaslat alapján különleges jogcímen történő rendelés ekkor nem lehetséges, ahogy nyilvánvalóan közgyógyellátási jogcím sem érvényesíthető külföldön.

A gyógyszertárakat érintő 2013. augusztus 1-től hatályos újdonságok közül kiemelendő, hogy a legalább 3 kézigyógyszertárat ellátó patikára vonatkozó többlet szakasszisztensi foglalkoztatási kötelezettség megszűnt. A patika vényforgalomtól függő személyzet-foglalkoztatási kötelezettsége pedig részben módosult. A heti 20 órát meghaladó betegség-specifikus gyógyszerészi gondozást végző gyógyszertárra vonatkozó gyógyszerészi többlet foglalkoztatási kötelezettség megszűnt, továbbá szintén hatálytalan az a szabály, mely eddig előírta, hogy egy gyógyszerész hány (szak)asszisztens felügyeletét láthatja el. A fiókgyógyszertáraknak is kell internetes elérhetőséggel és hozzáféréssel rendelkezniük. A gyógyszertár köteles jelezni az ÁNTSZ-nek azt is, ha e-mail címe megváltozik. A gyógyszerek házhoz szállítására vonatkozó szabályok során többnyire a (vény nélküli készítmények) csomagküldését is érteni kell. Gyógyszertárban immár gluténmentes élelmiszerek is forgalmazhatók; fiókgyógyszertárban pedig gyógyszerkönyvi gyógyszeranyagok is. A klonazepam tartalmú készítményeket a gyógyszert kiváltónak ugyanúgy csak személyazonosságot igazoló igazolvánnyal lehet kiváltania, mint a kábítószereket. (De az ún. fokozottan ellenőrzött szerek rendelésekor kötelező ún. patikaértesítőt nem kell ebben az esetben a rendszeresen felíró orvosnak kitölteni.)

2013. szeptember 1-től a közforgalmú gyógyszertárak nyitvatartási idejétől függő szakszemélyzet foglalkoztatási kötelezettségek módosultak: ezek az adott nyitvatartási idősáv (melyek egyébként már 2013. augusztus 1-től részben szintén változtak) alsó értékének legfeljebb 5 %-áig az alkalmazottak többlet munkaóráival is teljesíthetők (a megelőző idősávban előírt létszámmal). Ettől függetlenül a létszámszükséglet helyettesítő dolgozókkal is teljesíthető legfeljebb az állandó foglalkoztatottak éves munkaóráinak 30 %-áig (erről a gyógyszertár vezetője nyilvántartást is kell vezessen).


kézirat lezárva: 2013.08.15.

Rovatszakértő: dr. Hanti Péter igazságügyi egészségbiztosítási orvosszakértő, egészségügyi-jogi szakértő, biztosítási és egészségügyi szakjogász
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink