hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Ma van az újrakezdett életek napja

Több európai nagyváros után ma Budapest ad otthont a Szervdonáció és Transzplantáció Európai Napjának (EDD) – adja hírül az MTI.

A donációs nap fő célja, hogy erőteljesebben ráirányítsa a társadalom figyelmét a szerv- és szövettranszplantáció, illetve -donáció kérdésére, hogy elismerjék a transzplantáció folyamatát segítők érdemeit, s megteremtsék a felelős, etikus, nem kereskedelmi célú szerv- és szövetdonáció, illetve -átültetés iránti bizalmat. Nem utolsósorban fontos lenne hosszú távon növelni a szerv- és szövetdonorok számát. A rendszeresen, évente megrendezett EDD találkozók révén e téren komoly eredmények várhatók - olvasható a donationday.eu internetes honlapon.

A szombati nemzetközi donációs napon a Városligetben sporteseményekkel, játékokkal, gyermekprogramokkal, beszélgetésekkel és térítésmentes egészségügyi mérésekkel várják az érdeklődőket. A rendezvénynek különös apropót ad, hogy Magyarországon éppen ötven éve, 1962-ben hajtották végre az első szervátültetést, egy vesetranszplantációt a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján, valamint hogy 2013. január elsejétől Magyarország az Eurotransplant  nemzetközi szervelosztó szervezet teljes jogú tagja lehet, így több száz szervátültetésre szoruló kap esélyt arra, hogy ne kelljen éveket várnia az életmentő beavatkozásra.

Az elmúlt félévszázadban összesen több mint hétezer szervátültetést hajtottak végre Magyarországon, ám jelenleg is több mint kétszer annyian - összesen 941-en - várnak donorszervre a magyarországi transzplantációs várólistán, mint amennyi szervátültetést tavaly összesen végrehajtottak az országban.

A szombati rendezvény célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a szervadományozásról dönteni átlátható, erkölcsös és nemes cselekedet, amely akár több beteg életét is megmentheti, és hogy Magyarországon minden cselekvőképes nagykorú állampolgár szabadon dönthet arról, halála után felajánlja-e a szerveit átültetésre. Erről is szó lesz az idei Donation Day budapesti rendezvényén, amellyel párhuzamosan tartja kétnapos ülését az Európa Tanács Transzplantációs Bizottsága Budapesten. A programokról részletes információ a rendezvény honlapján, a donationday.eu internetes címen olvasható.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink