hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hatékony a donációs koordinátorok munkája

Az  október 13-án megrendezendő Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap alkalmából ír az átültetések hazai fellendüléséről és nehézségeiről az elitmed.hu.

Az élődonoros transzplantációk száma töretlenül emelkedik, és pozitív elmozdulást tapasztalnak a szakemberek a tüdő transzplantációk esetében is, ahol korábban azért hiúsultak meg a műtétek, mert szerv ugyan lett volna, de nem volt kibe beültetni azt. Az Egészségbiztosítási Felügyelet egy 2009-es felmérése szerint a donációk 30 százaléka hiúsulhat meg évente a hozzátartozók tiltakozása miatt, a hivatalos jelzések azonban csupán 10-11 ilyen esetről számolnak be. A donáció elutasításának hátterében az agyhalál meg nem értése, el nem fogadása is jelentős szerepet játszhat. Ezen viszont az orvosok kommunikációs képzésével lehet változtatni. Az orvosnak kell megtanulnia közérthetően elmondani, miért visszafordíthatatlan az agyhalál állapota, mert az ezt nem ismerő laikus egy súlyosan beteg embert lát, s nem egy halottat. Ilyenkor sokan azt gondolják, csak azért mondják, hogy a hozzátartozó halott, hogy kivehessék a szerveit.

A transzplantációk száma kiugróan emelkedett annak a pilotprogramnak a hatására, amelyet tavaly indítottak el hazánkban. A kórházakba kihelyezett donációs koordinátorok munkájának köszönhetően volt olyan intézmény, ahol a korábbi egy donáció helyett tizenkettőt végeztek el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tíz kórházban fél évig biztosította a kórházi koordinátorok fizetését, ám a forrás úgy tűnik, elapadt. Bár az Elitmed információi szerint mintegy 180 millió forint még most is rendelkezésre áll a tárcánál erre a célra, azt a spórolás miatt egyelőre „őrzik”, bár a szervkoordinátorok munkájába befektetett pénz kifizetődő lenne. A szignifikánsan fellendülő donáció azoknak a programban résztvevő aneszteziológusoknak, intenzívterápiás orvosoknak volt köszönhető, akik szervkoordinációs képzésen, tanfolyamon is részt vettek – írja az elitmed.hu.

(forrás: eLitMed)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés