hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kevesebb, de még mindig sok a kórházi fertőzés

2022-ben valamelyest visszaesett a kórházak által bejelentett, az intézményeken belül keletkezett fertőzéses megbetegedések száma, írja a Telex.

Még így is jóval magasabbak a számok a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) november 1-jén közzétett jelentéséből – írja a Direkt36 a Telex-en közzétett cikkében.

Mint írták, a tavalyi éves jelentéshez képest 18-27 százalékkal csökkent mind a három kötelezően jelentendő fertőzés előfordulása, viszont még így is jóval magasabbak ezek a számok, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

A 2022-es évre vonatkozó jelentés szerint összesen 2158 multirezisztens kórokozóval fertőzött betegnél jelentették, hogy a beteg meghalt, ebből a kórházak szerint 286 betegnél fordult elő, hogy a fertőzés összefüggött a beteg halálával vagy annak oka volt.

Kedden sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházi fertőzésekről. Bár a Direkt36 az elmúlt hónapokban számos alkalommal kereste kérdéseivel mindkét intézményt a témában, a lapot nem hívták meg az eseményre, arról csak utólag értesültek az egyik résztvevőtől.

A megjelent beszámolók szerint a rendezvényen elmondták, hogy az NNGYK és az OKFŐ néhány hónapja közös munkacsoportot alapítottak a kórházi fertőzések visszaszorítására, ez a munkacsoport készíti az infekciókontroll és antibiotikum stratégiát. „Aktualizálni kell a stratégiát” – mondta Szondi Zita, az OKFŐ alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese a Medical Online kérdésére, hogy miért van szükség újabb terv kidolgozására, amikor Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori minisztere már 2018 decemberében bejelentette, hogy elkészült az erre vonatkozó nemzeti cselekvési terv.

Szóba került a tájékoztatón a Direkt36 cikksorozata is, amelynek része volt egy biostatisztikus szakember által készített lista arról, hogy az egyes kórházak miként teljesítenek a kórházi fertőzések terén. Surján György, az NNGYK igazgatója közölte, hogy ők nem fognak a Direkt36 elemzéseihez hasonló listát közzétenni az intézményekről, de „készítenek egy elemzést”.

Bár Surján megjegyezte, hogy értékes és matematikailag alapos munkát végzett a Direkt36 a kórházak rangsorával, szerinte a lista mégis „félrevezető”, és hozzátette azt is, hogy „sajnálja, hogy nem fordultak [a Direkt36 újságírói] hozzájuk segítségért”.

Ez nem fedi a valóságot, a Direkt36 ugyanis számos alkalommal kereste az OKFŐ-t és az NNGYK-t az elmúlt hónapokban, és részletes kérdéssort küldtek nekik az adatokkal kapcsolatban.

(forrás: Telex, Direkt36)
hirdetés

Könyveink