hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kecskecsorda, mint gyógyszergyár

Állatokból korábban is nyertek gyógyszereket, de génkezeltekből még nem, és az is most fordul elő először, hogy egy kecskecsorda lényegében élő gyógyszergyárként működjék.

Először engedélyezte az amerikai szövetségi felügyelet (FDA) olyan gyógyszerkészítmény törzskönyvezését, amelyet génkezelt állatból nyertek.
A massachusettsi GTC Biotherapeutics kecsketejből nyert termékéről az FDA szakértői egy hónapja állapították meg: hatékonyan, és biztonságosan oldja a vérrögöket olyan betegek szervezetében, akiknek antithrombinszintje eltér a normálistól. Ez olyan, örökletes proteinhiány, amely sebészeti műtétek vagy szülés esetén nagy kockázatot jelent; Amerikában minden ötezredik ember érintett. A gyógyszert kórházi körülmények között, intravénásán adják majd be.

A kecskék olyan állatoktól születtek, amelyek génállományát emberi protein segítségével változtatták meg. Az FDA állítja: a hatóanyag kinyerése rájuk is teljesen ártalmatlan. Basil Golding, az FDA hematológiai részlegének igazgatója szerint a folyamat a kecskének csak az emlőmirigyére korlátozódik, ami sokkal biztonságosabb, mintha az emberi szervezetbe közvetlenül juttatnának antithrombin DNS-t. A génkezelt állatok felhasználásával szemben szkeptikus szervezetek ezzel együtt „sötét felhőről" beszélnek, és nem szeretnék, ha a mostani jóváhagyás precedenst teremtene. Pedig éppen ez lehet a jövő. A gyártó kétszázas kecskecsordájának egyetlen tagja annyi antithrombint termel egy év alatt, mint amennyi 90 ezer önkéntes véradótól lenne kinyerhető.

Forrás: Népszabadság

Linkek

cimkék

Könyveink