hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Jogtalanul gyűjtötték – „bezúzzák” a betegadatbázist

Egy a háziorvosi adatokból közel egy évtized alatt épített betegadatbázis törléséről döntöttek Dániában, miután kétségek merültek fel az adatgyűjtés jogosságát illetően – írja az eski.hu.

A Dán Háziorvosi Adatbázis legfőbb célja, hogy támogassa a háziorvosi ellátás minőségének fejlesztését, valamint, hogy biztosítsa az adatokat a háziorvosi ellátással kapcsolatos további kutatások számára – idézi fel a lap, emlékeztetve, hogy az adatgyűjtés különösen négy diagnózisra fókuszál, ezek a szívelégtelenség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a diabétesz és a depresszió.

Az adatokat a háziorvosi elektronikus betegrekord rendszerből nyerik, a legtöbbet egy automatikus figyelőprogrammal, s azt egészítik ki az orovosok a saját megjegyzéseikkel, vagy egy-egy speciális kutatási projektnek megfelelő kérdéseket megválaszolva.
2014 őszén merültek fel kétségek az adatgyűjtés jogszerűségét illetően. Néhány háziorvos is aggodalmának adott hangot, hogy ez a fajta adatgyűjtés veszélyeztetheti az orvos-beteg bizalmon alapuló kapcsolatát, valamint, hogy a régiók számára lehetőséget biztosít a klinikai gyakorlat kontrolljáraolvasható az eski.hu-n.

 

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink